“Sleep is overrated”, luidt de Instaquote op mijn timeline en ik kon het er niet meer mee oneens zijn. Slaap is wat mij betreft namelijk alles. Slaap is een goed humeur, focus, energie een ontspannen lijf en hoofd. Ik als moeilijke slaper kan het weten. Na een goede nachtrust kan ik de wereld aan, heb ik focus en energie om nieuwe projecten op te zetten (een videokanaal lanceren bijvoorbeeld..), ben ik de gezelligste moeder voor Yasmine en kan ik van veel meer van dingen genieten.
Nu wil dat slapen de ene dag wat minder lukken dan de andere, maar aan mijn plan van aanpak kan het niet liggen. Ik geloof dat ik alle beter- en dieper slapen-tips inmiddels op mijn duimpje ken. En voor wie last heeft van dezelfde slaap struggles als ik deel ik ze bij deze. Zo slaap je langer en dieper, 8 tips.
1. Ga ontspannen naar bed door minimaal een uur voordat je naar bed gaat geen heel actieve of opwindende dingen meer te doen. Zet elektronische aparaten zo veel mogelijk uit, las een Netflix moment in of lees een boek. Een vast slaapritueel helpt je lichaam ook herkennen dat je gaat slapen. Wil je helemaal zen de nacht in? Dan is mediteren een goede manier om je hoofd leeg te maken.
2. Verduister je slaapkamer zo goed mogelijk. Hoe donkerder het is, hoe beter. Licht maakt je waakhormoon namelijk actief. Zeker in de zomer dus iets om op te letten. Tegelijkertijd is het belangrijk dat je overdag voldoende aan daglicht wordt blootgesteld en dat je ’s avonds te veel kunstmatig licht (beeldschermen) beperkt. Dim je lichten ongeveer een uur voor het slapen gaan zodat de aanmaak van het slaaphormoon melatonine door het lichaam wordt bevorderd.
3. Zorg voor een prettige slaapomgeving. Een koele, stille kamer (15/16 graden) met voldoende ventilatie en een fijn slaapsysteem. Een schoon bed, een passend hoofdkussen en ook een goed matras kunnen je nachtrust ontzettend bevorderen. Zo geven de matrassen van SIMBA, waarbij 5 verschillende technologieën worden gecombineert, je 21 minuten meer slaap per nacht. 21 minuten meer slaap is wat mij betreft goud waard, dus goed nieuws dat de matrassen sinds kort ook in Nederland verkrijgbaar zijn. Wil je die extra 21 minuten ook ASAP pakken? Simba levert gevacumeerd, geseald, in een doos van 50 bij 50 cm, binnen 24 uur en je mag 100 dagen proefslapen voordat je matras-aankoop definitief is.
4. Veel bewegen of sporten bevordert je nachtrust. Je bent dan namelijk ook fysiek moe. Sport niet vlak voor het slapen, maar bijvoorbeeld twee of drie uur voordat je naar bed gaat.
5. Probeer een bepaald slaapritme te ontwikkelen, waarbij je elke dag op ongeveer vaste tijden gaat slapen en op staat. In het weekend opeens heel lang uitslapen, brengt je ritme weer volledig in de war (dat heb ik geweten na een avondje dansen in de Jimmy) en zorgt er bijvoorbeeld voor dat je zondagnacht slecht slaapt (en je maandagmorgen nog vervelender wordt).
6. Hoewel kleine dutjes je productiviteit soms even helemaal op kunnen krikken (sinds ik weet dat Mathijs van Nieuwkerk een powernapje houdt voor de DWDD uitzending ben ik helemaal vóór kleine dutjes), zorgen te lange naps ervoor dat je ’s avonds weer slechter in slaap komt. De beste dutjes duren daarom ongeveer 20 minuten.
7. Kom je niet in slaap? Ga uit bed, doe even iets ontspannends (niet op je telefoon!) en probeer het later opnieuw. Door in je bed te blijven liggen woelen, wordt het er niet beter op.
8. Probeer overdag niet te veel cafeïne (2 a 3 koppen koffie per dag) te drinken. Eet een paar uur voor het naar bed gaan grote hoeveelheden meer. Als je lichaam nog druk bezig is met het verteren van je eten kan dit je wakker houden. Alcohol doet je misschien wel makkelijker in slaap vallen, maar zorgt ervoor dat je minder diep slaapt en sneller wakker wordt (los van je kater de volgende dag). Melk en bananen bevorderen juist de aanmaak van melatonine en kruidenthee kan ook helpen bij het in slaap komen.
Sweet dreams!