Delen:
Facebook
LinkedIn
Pinterest
X

ambilux 6 sm amblux 5 sm

 

Nergens tijd voor, maar ondertussen verslinden vriendlief en ik serie na serie. Matthijs (DWDD) en Umberto (RTL Late Night) moeten het dagelijks ontgelden en we hebben in geen tijden een film gekeken, maar geen welterusten zonder seriemomentje. Zo tussen 22.00 en 24.00u. is het Netflix and chillen geblazen. En omdat er geen week voorbij gaat waarin iemand me vraagt of ik nog een leuke serie weet, deel ik als officieuze serie-expert hierbij een overzicht van mijn favorieten, mijn serie top 10. Nooit meer niks te kijken.

Waargebeurd, fantasie, angstaanjagend of plat vermaak, terug in de tijd, rete-actueel, razend populair of underdog; onze favoriete series zijn behoorlijk uiteenlopend. We maken sprongen door de geschiedenis. Van de Amerikaanse spoorwegopbouw rond 1800 (Hell on Wheels), de medische ontdekkingen anno 1900 (The Knick) en corruptie tijdens de drooglegging ten tijde van de roaring twenties (Boardwalk Empire) tot de reclameperikelen uit de jaren zestig (Mad Men) en de escapades van Colombia’s grootste drugsbaron in de seventies (Pablo Escabar). We switchen tussen fantasie (Game of Thrones, The Walking Dead) realiteit (Breaking Bad, House of Cards, Homeland, Suits) en ‘real life’ guilty pleasures (Keeping up with the Kardashians, The Real Housewives of Beverly Hills). Van Saul Berenson naar Saul Goodman en van Alburquerque tot Atlantic City. Geen rode lijn of overkoepelend thema te bekennen, maar wat ze gemeen hebben, is de verslavingsfactor. De eerste aflevering kijk je nog ietwat verdwaasd af en vanaf episode twee ben je hooked. Je kent het wel..

Ik laat golden oldies Prison Break (wie weet in een volgend serie-overzicht met de comeback), Californication, Sex and the City en Friends even voor wat ze zijn. Dit is mijn top 10 van recente hitseries. Geen hele verhaallijnen, maar kort & krachtig mijn commentaar.

10House of Cards
Ik begon al eens eerder aan House of Cards, maar gaf het na twee afleveringen op. Te ingewikkeld politiek gedoe. Afgelopen mei gaven we het opnieuw een kans. Toegegeven, het was even een bittere pil. Pas aan het einde van seizoen 1 kon Kevin Spacey in de rol van Frank Underwood ons echt boeien. Nu willen we meer! Francis Underwood is een genadeloos en ambitieus politicus in Washington D.C. die zich koste wat kost omhoog werkt, gesteund door zijn al even meedogenloze vrouw Claire. Wat ervoor nodig is om het Witte Huis te bereiken…

9Ray Donavon
Speelt een serie zich in Los Angeles af, dan ben ik al half overstag. Toen mijn vriend voorstelde Ray Donavon te kijken, was het feit dat Ray’s avonturen zich in L.A. afspelen dan ook het beste argument dat hij kon geven. Ray is professionele “fixer” voor de rich en famous. Steenrijke rappers en wereldberoemde acteurs kloppen bij hem aan wanneer ze in de problemen (geld, drugs, vrouwen, moorden) zitten. Ondertussen maakt zijn vader Mickey hem het leven zuur, gaat zijn vrouw vreemd, zijn zijn kinderen ontspoord en houdt hij er verschillende minnaressen op na. Eén grote, meeslepende mess.

8Mad Men
Wat houd ik van series die terug in de tijd gaan. Met reclamemannen Don Draper & co gaan we terug naar het New York van de jaren 60. De tijd waarin de secretaresses van reclamebureau Sterling Cooper in pastelkleurige klokrokken zich langzaam omhoog werken. Don is by far de beste pitcher en sleept moeiteloos de ene na de andere grote klant binnen. Toch kampt hij privé met zijn verleden bij het leger, huwelijkscrises en overmatig drankgebruik. Mad Men telt zeven seizoenen en een tijdspanne van tien jaar. We eindigen in 1970, de ultieme hippietijd van drugs en zwierige bloemenjurken. De laatste seizoenen kabbelt Mad Men maar wat voort, maar alleen al vanwege de sprankelde outfits van de personages toch een aanrader.

7Suits
Zou ik in het algemeen niet snel warm lopen voor een advocatenserie, voor Mike Ross en Harvey Specter maak ik graag een uitzondering. Wat een heerlijke eigentijdse serie, opgenomen in hartje New York. Alles draait om de briljante Mike, die door Harvey is aangenomen als advocaat bij advocatenbureau Pearson Hardman, maar nooit de Harvard Law School heeft doorlopen. Mike is een kei in zijn vak, maar telkens opnieuw dreigt zijn geheim onthuld te worden. Verrassend en boeiend dankzij de onvoorspelbare en onuitstaanbare acties van Louis Litt.

6Homeland
Ik kende haar enkel van Romeo + Juliet, maar opeens was Claire Danes CIA-agent Carrie Mathison in het enerverende en razendactuele Homeland. Doordat ze bipolair is en medicijnen slikt, wordt ze regelmatig als krankzinnig bestempeld. Toch voelt Carrie als de beste terreurdreigingen aan weet ze als geen ander te handelen in het heetst van de strijd. De gebeurtenissen in Homeland komen soms angstwekkend veel overeen met wat er momenteel in de wereld speelt aan aanslagen en terreur. Brody’s dubbele agenda drijft elke situatie op de spits. Personage Saul Berenson, Carrie’s mentor, is een ervaren en betrouwbare rots in de branding.

5Dexter
Bloedspatpatroononderzoeker (3 x woordwaarde) Dexter Morgan werkt overdag bij de politie van Miami, maar houdt er een geheime agenda op na. Dexter is seriemoordenaar. Let wel: een sympathieke. Hij gaat alleen achter de échte criminelen aan, die soms door de mazen van de wet glippen. Dexter telt acht seizoenen. Seizoen zes en acht zijn ietwat tegenvallend, maar de overige seizoenen is het griezelen en genieten geblazen.

4Hell on Wheels
Vriendlief had al een half eerste seizoen verslonden op het moment dat ik besloot Hell on Wheels een kans te geven. Samen keken we de eerste 8 afleveringen opnieuw en gingen vervolgens in een ruk door naar het laatste seizoen. Zelfs in mijn slaap hielden deze nog vrij onontdekte serie over de aanleg van de eerste transcontinentale spoorweg in Amerika en hoofdpersonage Cullen Bohannon me bezig. Meeslepend en tegelijkertijd luchtig. Mede dankzij The Swede, één van de meest fascinerende en krankzinnige serie-personages ooit. In de verschillende seizoenen staan de strijd tegen de Indianen, slavernij, mormonen en goedkope Chinese arbeiders centraal. Op 11 juni zit ik voor de buis. Dan begint de tweede helft van het vijfde en laatste seizoen The End of the Line.

3Boardwalk Empire
Zo’n drie jaar geleden, op het moment dat de roaring twenties een opleving doormaakte in modeland, keek ik mijn eerste aflevering Boardwalk Empire. Qua tijdsgeest prima aansluitend. Mocht de serie tegenvallen, dan kon ik altijd nog iets van de mode-uitdossingen opsteken. Maar het duurde niet lang voordat Enouch ‘Nucky’ Thompson, een personage gebaseerd op crimineel Enoch L Johnson, mij in zijn macht had. Drooglegging, gokken, corruptie en prostitutie spelen een hoofdrol in de serie, waarvan de pilot werd geregisseerd door Martin Scorsese. Prachtige shots. Props voor hoofdrolspeler Steve Buscemi. Bruut, bloedstollend, buitengewoon.

2The Knick
Clive Owen, die ik ooit nog interviewde bij een modeshow van Armani, kruipt in de rol van Dr. Thackery, de hoofdchirurg van het Knickerbocker Hospital in Manhattan. We zijn in New York, rond 1900, een tijd met volop medische ontwikkelingen. Voor ons eenvoudige ingrepen als de keizersnede staan in de kinderschoenen en sterftecijfers zijn hoog. Ondertussen spelen cocaïneverslaving en racisme op de achtergrond. Vergeet McDreamy, deze visueel sterke en donkere ziekenhuisserie is gruwelijk (en) verslavend.

1Breaking Bad
Hoe een scheikunde leraar zich infiltreert in de drugswereld en vanuit de beste intenties opeens de grootste crimineel wordt. Geniaal op alle fronten. Bizarre plotwendingen. Elke aflevering weer op het puntje van je stoel. Liefde voor hoofdpersonages Walter White en Jesse Pinkman en in de bijrol van Saul Goodman, die in 2015 zijn eigen spin off Better Call Saul kreeg. Bijzonder camerawerk. Allemaal op naar Albuquerque. Onbetwiste serie favoriet.

PHILIPS TV 3

De afvallers
Ontbreekt er nog een serie in mijn overzicht? Laat het me gerust weten. Wie weet hoort er nog een fantastische andere serie in mijn top tien. Ik heb in ieder geval genoeg series gezien om een keuze uit te maken. Welke series de top tien nét niet redde, lees je hieronder.

Game of Thrones heeft het overzicht nét niet gehaald. Een prachtige serie, maar die zeven Koninkrijken zijn mij iets te veel. Ik kan de personages niet uit elkaar houden en misschien boeit het me ook te weinig om heel gefocust op te letten. Dat betekent overigens niet dat ik de scenes met Michiel Huisman niet nauwlettend in de gaten houd.

Series waar ik halverwege mee gestopt ben
Lost, Heroes; te onrealistisch
The Walking Dead, Hannibal; misselijkmakend en naar
Grey’s Anatomy; ik ging hierdoor bij ieder kwaaltje denken dat ik zelf iets onder de leden had
Gossip Girl; te flauw, onorigineel, kabbelde maar voort
Rome; mooi verfilmd, maar ik hield de personages niet uit elkaar
Desperate Housewives; te hysterisch
Empire; te gemaakt, te stereotype

Series die ik wel heb afgekeken, maar tegenvallend vond
Narcos; weinig boeiend hoofdpersonage
Better call Saul; Veel. Te. Traag.
The Fear of the Walking Dead; al speelde het zich af in L.A. zombies zijn gewoon niet mijn ding

Series die ik een kans heb gegeven, maar die me vooralsnog niet konden boeien
Mr. Robot, Orange is the new black, Downtown Abbey, Vikings, True Detective, Fargo, Entourage, Marco Polo

ambilux 3 sm ambilux 2 sm 

ambilux 4 ambilux sm

Alles bij elkaar een grof geschatte zeshonderd uur serie kijken.. (#junkie!). Om mijn serie-verslaving op de best mogelijke manier te kunnen bedienen, heeft mijn nieuwe Smart TV van Philips zelfs een Netflix knop waarmee ik direct toegang heb tot de app. En met de Ambilight functie (aan beide kanten van de TV wordt een extra brede gloed op de muur uitgestraald, waarvan de kleur met het beeldscherm mee verandert, kijk maar naar de foto’s) word ik vanaf nu bovendien vollédig opgezogen door mijn favoriete serie. Momenteel houden de avonturen van Frank Underwood (House of Cards) me ’s avonds geboeid, maar ik kijk alvast uit naar de voortzetting van Hell on Wheels, Homeland, Ray Donovan, The Knick, Suits en de terugkeer van hottie Michael Scofield (Prison Break).

 

Delen:
Facebook
LinkedIn
Pinterest
X

kledingwinkel

Modemerk ARMEDANGELS heeft onlangs haar allereerste eigen winkel geopend. Het Duitse label opende de deuren van haar store aan de Ehrenstraße in Keulen, de stad waar ARMEDANGELS werd opgericht. De winkel is veel meer dan een verkooppunt; hier kun je het merk en alles waar het voor staat ervaren. De store is ruim, open, licht en stelt het product centraal. Zoals hierboven te zien: geen volgepropte rekken en torenhoge stapels, maar de spotlight op sustainable key pieces van het merk. Geen snelle consumptie, maar bewuste beleving.

Sustainable visie
ARMEDANGELS is opgericht met een duurzame visie. Zo produceert het label kleding van gecertificeerd biologisch katoen, lyocell, gerecycled katoen en modal, produceren onder fair‑trade en GOTS‑keurmerken én volgen de Fair Wear Foundation‑richtlijnen. Ze worden vaak geprezen voor hun Detox Denim: milieuvriendelijke jeans die zonder schadelijke chemicaliën, met minder water en biologisch katoen worden geproduceerd.

Duurzame store inrichting
Aangezien sustainability één van de belangrijkste pijlers van het label is, is ook bij de materiaalkeuze voor de winkel bewust gekeken naar herkomst, levensduur en tactiele kwaliteiten. Veel onderdelen zijn modulair, te repareren of te hergebruiken. Om deze visie werkelijkheid te maken, werkte ARMEDANGELS samen met het gerenommeerde Spaanse retaildesignbureau DIIR. Hun designtaal sluit naadloos aan bij de waarden van het merk. Lokale natuursteen zorgt voor authenticiteit en duurzaamheid, terwijl geborsteld roestvrij staal en natuurlijke texturen een boeiende wisselwerking creëren tussen warm en koud, glad en ruw.

Sustainable fashion storeHolistische approach
‘Met onze eerste winkel geven we de merkbeleving voor het eerst op een holistische manier vorm. Het is een cruciale stap om de dialoog met onze community te verdiepen en ons merk tastbaar te maken in een fysieke ruimte’, zegt Martin Höfeler, CEO van ARMEDANGELS.

‘We willen een ruimte creëren die niet overweldigt, maar uitnodigt. De winkel moet open, rustig en doordacht aanvoelen. We willen dat klanten voelen dat dit niet draait om een show, maar om echtheid. Om materialen die blijven. Om collecties die zijn gebouwd op duurzaamheid en innovatie’, zegt Christiane Bördner, Creative Director bij ARMEDANGELS.

Ik zeg: missie geslaagd. Ben je een keer in de buurt? Neem dan beslist eens een kijkje in deze clean & cool fashion store. En tot die tijd kun je natuurlijk online terecht voor de mooiste pieces. Ik heb al een paar klassieke items in mijn kast hangen (zoals deze rok), waar ik nog járen plezier van ga hebben.

ARMEDANGELS store
Ehrenstraße 29, 50672 Keulen

Openingstijden
Maandag t/m zaterdag: 10:00 – 19:00 uur

 

Delen:
Facebook
LinkedIn
Pinterest
X

Confession: ik laat me graag rondrijden, maar ik heb tot nu toe nog nooit een eigen auto gehad. Wél heb ik precies in mijn hoofd hoe mijn droomauto eruit moet zien. En laat de nieuwste MINI Cooper Cabrio S daar nu aardig bij in de buurt komen. Compact, convertible, classy en in mijn favoriete kleur: mintgroen, of, zoals ze de tint bij BMW Mini noemen: Ocean Wave Green.

Daar zie ik mezelf met dochterlief achterin en mopshond Billie naast me wel mee naar Italië cruisen. Van alle gemakken voorzien en stíjlvol! Beach bound, shawltje omgeknoopt en zonnebril op; ons pakken ze niet.

Charismatische eenvoud, zo omschrijft BMW de Mini Cooper Convertible en daar is geen woord aan gelogen. Open je het dak, dan kun je het minimalistisch interieur en de textieloppervlakte met – hoe chique – pied-de-poulepatroon pas echt goed zien. Het stuur, het klassiek vormgegeven schakelpaneel en het centrale OLED-display vormen de drie belangrijkste elementen van het interieur.

Kijk nou hoe beeldig.

Dus: wanneer zullen we?

 

 

Delen:
Facebook
LinkedIn
Pinterest
X

Overnachten in een hotel eindigt bij mij steevast als een mislukt sprookje..

Mijn nieuwste Telegraaf column staat weer voor je klaar. Dit keer alles over hotelovernachtingen, wat er bij mij doorgaans allemaal wel niet mis gaat en waarom ik het dus Spaans benauwd krijgt als iemand voorstelt een nachtje uit logeren te gaan.

Een romantische hotelovernachting voor twee, de meeste mensen zouden een gat in de lucht springen voor zo’n uitje. Mij niet bellen. Van de gedachte alleen al word ik claustrofobisch. Hotelkamers benauwen me, bovendien lijken hotelketens er álles aan te doen om me tijdens mijn nachtje uit logeren weg te jagen.

Hotelhokje
Het begint al met het pasje van de deur, dat na drie keer swipen nog geen groen licht geeft. Terug naar de receptie voor een nieuwe. Eenmaal binnen blijkt alles twee keer kleiner dan op de website. De ‘Superior Suite’ is nog nét geen Japanse slaapcapsule. Heb ik mijn koffer opengegooid, dan kan ik mijn kont al niet meer keren. Ik gooi mijn jas op een stoel, mijn hakken in de hoek en schud mijn handtas leeg op het dressoir: in no time is het een beestenbende in het hotelhokje. En dan moet de bagage van mijn partner er nog bij (en die heeft nogal een rugzakje..). Ik krijg meteen al geen lucht meer.

Hotelkamer meets escaperoom
‘Gooi een raam open!’, zou je dan zeggen. Maar dát gaat in negen van de tien hotels dus niet. Die ramen zitten pot-, maar dan ook potdicht. Allemaal verzegeld en hermetisch afgesloten. Tegen de waaghalzen en springers, maar ik word juist depressief van deze verstikkende, muffe hotellucht. Kan het hier wat koeler?

Hitte en herrie
Brengt me op het volgende struikelblok. Waar is de thermostaat en/of airco en hoe werkt dat ding in vredesnaam? De teller staat op zesentwintig graden in de slaapcel. Na lang zoeken vind je een afstandsbediening verstopt onder de bijbel in je nachtkastje. Maar een dik uur op vol volume blazen (alsof er een vliegtuig opstijgt) en het is nog geen halve graad frisser.

Coupe naar de klote
Dan maar even douchen om af te koelen? Maar ook in de badkamer werken ze me tegen. Uiteraard krijg ik die regendouche vól op mijn perfect gestylede lokken uitgestort. Het zal weer eens niet. Hoe moeilijk kan het zijn om die twee douchestanden fatsoenlijk van elkaar te scheiden?! Hoezo worden regendouches überhaupt zo verheerlijkt? Ik heb geen vriendin, die daar warm voor loopt. Want je coupe gaat naar de klote en je hebt voor je overnachting veel bij je, maar niet én je luxe föhn, je stijltang én de tachtig serums, oliën en sprays, die je normaal thuis binnen handbereik hebt.

Van de regen in de drup
Verder is het qua hoteldouches sowieso altijd maar de vraag of het water warm genoeg is en zo ja, voor hoe lang. Ben jij net fris, kan je man koud afdouchen. En stapt je bovenbuurman toevallig tegelijkertijd onder de douche, dan zakt je waterdruk in rap tempo naar een lullig pisstraaltje.

Heartbreak hotel
Boek je samen een kamer, dan hoef je van hotels overigens geen greintje privacy te verwachten. Je slaapt samen in een bed, dus dan kun je toch ook prima poepen in een badkamer zonder echte deur? Als je je afvraagt hoe je zo snel mogelijk alle romantiek uit een overnachting zuigt.. Niks hotel-debotel.

Het lichtplan
Dan het lichtplan. In welk hotel je ook belandt, je bent doorgaans een dagdeel kwijt aan het uitvogelen hoe het nu precies zit met de verlichting. Bij elke lamp is het weer opnieuw zoeken naar schakelaars en knoppen. En vlak voor het slapen ga ik daar niet meer zo lichtzinnig mee om. De lenzen zijn immers al uit, je wilt al wat dimmen, je melatonine op gang laten komen, maar je krijgt in plaats van wat sfeerlicht een loeifelle bouwlamp in je porem. Goedemorgen! Denk je eindelijk elk lichtpunt te hebben gedoofd, schijnen er opeens nog ledlampjes van onderuit de garderobekast. Voor wie ’s nacht een strijksessie wil inlassen. Help!

Klopgeesten
Mogelijk zijn het voorgaande bezoekers, die nog in je hotelkamer ronddolen. Sowieso een naargeestig idee dat er zoveel energieën achter elkaar in een kamertje verblijven. En Joost mag weten wat er allemaal al is uitgespookt. Ik zeg: geen slecht idee om je overnachting voortaan met een reinigingsrondje salie af te trappen.

Omdenken
Of gewoon niet zo moeilijk doen, want hoogstwaarschijnlijk ben ik onderdeel van dit hele hoteleuvel. Ik kan mijn lijst met helse ervaringen nog tot in de treuren aanvullen, terwijl: je kunt je simpelweg ook aan het ‘verrassingseffect’ overgeven. Bovendien zijn er genoeg hotels die het wél helemaal hebben begrepen. Waar alles even luxe is, waar ze een super service bieden en je behandelen als de prinses, die je bent. Omdenken dus en uitgaan van het beste.

Lees de volledige column op Telegraaf.nl.

Delen:
Facebook
LinkedIn
Pinterest
X


Er prijkt een gloednieuw koffietafelboek op mijn dressoir. ‘Colour Combinations’, dat afgelopen week (eind mei 2025) verscheen barst van de interieurinspiratie. Voor wie houdt van ‘vibrant interiors & bold palettes’ dan hè, want in dit boek draait alles om originele kleurkeuzes, perfect gestylede paletten, de chicste overloopjes en onverwachte ‘color clashes’, die bijzonder goed blijken te werken. De ‘colour theory’ wordt toegelicht en specifieke kleuren worden uitgelicht, maar ook kunststromingen en individuele kunstenaars krijgen een podium in dit boek.

Ontdek 27 prachtige interieurs – van Milaan tot New York – waarin ontwerpers op meesterlijke wijze tinten combineren om kamers tot leven te brengen. Of het nu gaat om een appartement in Parijs vol primaire kleuren of een huis in Bologna, verfijnd met pasteltinten; deze ruimtes prikkelen je verbeelding en inspireren je om zelf met kleur te gaan experimenteren in je eigen huis.

Het gaat niet per se om interieurtrends of dé kleuren van het moment, maar over wat wel en niet werkt en waarom. Voor iedereen die genoeg heeft van wit, beige en aardetinten. Voor interieurliefhebbers en voor wie meer over kleurgebruik wil leren (en die kennis kun je natuurlijk even goed toepassen op je garderobe). 

Auteur: Marloes Snijder
Uitgever: Lannoo

 

Delen:
Facebook
LinkedIn
Pinterest
X


Ganni heeft onlangs een gloednieuwe eigen store geopend aan de P.C. Hooftstraat in Amsterdam. Het Scandinavische modemerk brengt daarmee haar Copenhagen designs en erfgoed naar de meest luxe winkelstraat van ons land. Het is de derde Ganni store in Nederland.

Ganni x Sustainability
Ganni is behalve edgy, street en classy tevens verantwoord en duurzaam bezig. Zo heeft het label in 2024 haar absolute koolstofuitstoot met 24% verminderd ten opzichte van 2021. Hiermee is Ganni halverwege haar doelstelling van 50% reductie in 2027 is. Een belangrijke bijdrage hieraan komt van de 28% daling in productemissies door het uitfaseren van nieuw leer. Het gebruik van innovatieve duurzame materialen is daarnaast uitgebreid van één naar vijf verschillende stoffen, de zogeheten ‘Fabrics of the Future’ binnen de commerciële collecties. Vier Ganni-leveranciers in Portugal en Italië produceren inmiddels kleding met zonne-energie. Op humanitair vlak betaalt 63% van de leveranciers een leefbaar loon. Intern werken er bij Ganni 23 medewerkers binnen de ‘Carbon Squad’ aan klimaatkennis en samenwerking. De Carbon Squad bestrijkt zestien interne teams en is uitgegroeid tot een leer- en inspiratieplatform dat kennis over klimaatactie en decarbonisatie bevordert, betrokkenheid stimuleert en samenwerking aanwakkert. Go Ganni!

Adres
GANNI P.C. HOOFTSTRAAT
P.C. Hooftstraat 105H
1071 BR Amsterdam

Openingstijden 
Maandag 11.00u – 18.00u
Dinsdag tot zaterdag 10.00u – 18.00u 
Zondag 12.00u – 18.00u

Beeld: Ganni.com

Delen:
Facebook
LinkedIn
Pinterest
X
Creatie van Iris van Herpen

Wat hebben de gele regenjas, de Bretonse streep en de visserstrui met elkaar gemeen? Ze zijn allemaal voortgekomen uit de maritieme cultuur en vormen al decennialang een blijvende inspiratiebron voor ontwerpers wereldwijd. Van Chanel tot Jean Paul Gaultier en van streetwear tot haute couture: de invloeden van de zee en het leven op het water zijn in vele garderobes terug te vinden.

Maritieme ontwerpen
Genoeg reden om eens wat dieper te duiken in die (onder)waterwereld. En wel met de fashion expo Oceanista. Vanaf 10 oktober 2025 steekt de expositie van wal in Het Scheepvaartmuseum in Amsterdam: een veelzijdige modetentoonstelling die het maritieme verleden, het modebeeld van nu en de duurzame toekomst van kleding op meeslepende wijze met elkaar verbindt. Oceanista neemt bezoekers mee langs maritiem geïnspireerde ontwerpen van internationale grootheden als Chanel, Maison Margiela, Versace, Jean Paul Gaultier, Thom Browne, Balmain, Off-White/Virgil Abloh en Moncler, én van Nederlandse ontwerpers die naam maken met duurzame en uitgesproken ontwerpen. Denk aan Iris van Herpen, Duran Lantink, Botter, Martan, Camiel Fortgens, Niño Divino  (Darwin Winklaar) en Yousra Razine Mahrah.

Creatie van Jean Paul Gaultier

Schonere planeet
De tentoonstelling toont in negen uiteenlopende thema’s hoe de maritieme wereld haar stempel drukt op mode in materialen, silhouetten en prints en laat zien hoe ontwerpers deze invloeden gebruiken om onderwerpen als duurzaamheid, erfgoed en identiteit voor het voetlicht te brengen. Daarbij biedt Oceanista ruimte aan een breder maatschappelijk gesprek: over wat duurzame mode eigenlijk is, en hoe we onze behoefte aan expressie kunnen verenigen met een schonere planeet.

Oceanista Atelier
Bijzonder binnen de tentoonstelling is het Oceanista Atelier, ontwikkeld in samenwerking met studenten van de opleiding Basismedewerker Fashion van het ROC Amsterdam. Hier ligt de focus op slow fashion: het ontwerpen van tijdloze, herstelbare kleding met een minimale ecologische voetafdruk. Studenten tonen eigen ontwerpen en geven tutorials over traditionele handwerktechnieken. Bezoekers kunnen zelf hun eigen duurzame kledingstuk schetsen. Dus neem je beste fashion buddy mee op sleeptouw en laat je aankomende herfst onderdompelen in deze mode expositie.

Oceanista
10 oktober 2025 tot en met 12 april 2026 
Het Scheepvaartmuseum in Amsterdam