Terwijl we ons en masse op de Corona vaccins storten, ligt er – als je het mij vraagt – een veel groter gevaar op de loer. Namelijk dat we massaal mentaal doordraaien. Want wanneer de lusten zo aan banden wordt gelegd en de lasten ongewijzigd blijven, kun je er donder op zeggen dat we uit balans raken.
Wie er scherp op is, gaat zelf aan de bak om te zorgen dat ook in de bovenkamer alles blijft flowen. Er werd het afgelopen jaar een recordaantal mindfullapps gelanceerd en gedownload. En als je favoriete meditatie-app zelfs een eigen Netflix show krijgt, weet je (lees: mijn) dat mindfullness een hot topic is.
De afgelopen maanden konden kijkers zich al storten op “Headspace guide to meditation”, wat de uitdrukking Netflix & chill een extra letterlijke betekenis gaf. Komende maand wordt daar bovendien “Headspace guide to sleep” aan toe gevoegd. Iets wat mij als insomniac zeker aanspreekt. De 3 delige-Sleep Course van de app is bij mij al ruim een jaar onderdeel van mijn (avond)routine.
Of je nu wat begeleiding kunt gebruiken bij je ademhaling, acceptatie, dankbaarheid, rouw, ziekte, creativiteit of anxiety, Headspace neemt je in zijn courses en singles bij de hand. Headspace-oprichter Andy Puddicombe heeft een heel prettige stem en spreekt zelf een groot deel van de sessies in, maar er bestaat ook altijd de optie voor een vrouwenstem te kiezen.
Over de toenemende populariteit van meditatie zegt Andy in een interview met De Tijd het volgende: “Tien jaar geleden was het nog lastig mensen ervan te overtuigen dat onze geestelijke conditie belangrijk is. Dat begon te verschuiven, onder meer de toegankelijkheid van meditatie. Als je vroeger wilde leren mediteren, moest je op zoek naar een meditatiecentrum. Mediteren via je telefoon is intussen een nieuwe manier van denken. Tegelijk zien we dat meditatie onderdeel wordt van behandelingen in de reguliere gezondheidszorg. Mensen die zich in het verleden schaamden om te vertellen dat ze mediteren, zeggen nu: “Ik mediteer en ik heb er baat bij.” En dan zijn er nog de sociale media. Daar zien jonge mensen dat muzikanten, sporters en artiesten praten over hun geestelijke gezondheidsproblemen en vertellen dat meditatie ze helpt een gelukkiger leven te leiden. De nieuwe generatie voelt zich daardoor vrij om over die dingen te praten.”
En daarmee hebben we misschien wel het beste vaccin in handen tegen de mentale disbalans (depressies, anxiety, slapeloosheid, burn outs) die net zo hard om zich heen grijpt als mevr. Rona dat doet en waarvan we waarschijnlijk nog veel langer met de gevolgen hebben te dealen.
Downloaden dus, die app. En voor wie niet meteen wil investeren in een maandelijks Headspace-app abonnement: Netflix & Chill (to the max).