Chocolade, mayonaise, cola (om over die Red Bull nog maar te zwijgen); mijn dagelijkse voeding, is nu niet bepaald volgens het boekje. Dat werd me ook tijdens mijn Londen reis afgelopen week weer overduidelijk, toen bleek dat de rest van mijn reisgezelschap volledig in de ban was van Superfoods. Terwijl ik nog een hap van mijn Twix nam, zat verder iedereen aan de van-thuis-meegebrachte speltkoeken (gezellig!) en waren gojibessen en chiazaad onderwerp van gesprek. Nu geef ik mijn bruine boterham van z’n lang zal ze leven niet op, maar na deze trip ga ik mijn supermarkt boodschappenlijstje toch iéts aanpassen. Want dat mijn voeding gezonder kan, staat buiten kijf.
Een mooi begin, lijkt me, is producten te kopen met het Vinkje keurmerk. Daarmee koop je gezondere levensmiddelen en doe je bewuster boodschappen in plaats van alles wat lekker of in de aanbieding is, in te laden. Ik heb er nooit bij stil gestaan maar zo’n 7000 producten zijn al voorzien van Het Vinkje, dus gezonder shoppen (en dus eten) wordt eigenlijk steeds gemakkelijker gemaakt. Het Vinkje wijst je telkens op de betere keuze binnen een specifieke categorie van producten. In bijvoorbeeld de groep zuivel kunnen alleen de zuivelproducten met minder verzadigd vet een keurmerk krijgen.
Als consument heb je de keuze tussen een Vinkje met groene of blauwe cirkel. Groen staat voor gezondere producten uit de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum (vis met minder zout, kaas met minder verzadigd vet etc.). Blauw staat voor de bewuste keuze van producten binnen productgroepen die niet tot de Schijf van Vijf behoren (soep met minder zout, tussendoortjes met minder calorieën etc.). Door producten met Het Vinkje te nuttigen, krijg je minder suiker, zout en verzadigd vet, meer vezels en minder calorieën binnen.
Er zit een slim systeem achter het Vinkje: producten met het Vinkje voldoen aan criteria van wetenschappers (voor vet, suiker, zout, calorieën en/ of vezels). Die criteria zijn soms best scherp, dus het is voor veel fabrikanten een uitdaging om hieraan te voldoen. Bovendien kunnen de criteria iedere vier jaar aangescherpt worden. Om het Vinkje te mogen blijven dragen, wat de fabrikanten natuurlijk graag willen, moeten zij de samenstelling van hun producten keer op keer verbeteren. Waarmee de kwaliteit van ons voedsel steeds wat gezonder wordt.
Over mijn mijn buurtsuperensemble valt vast nog te twisten, want zo stijlvol als in Chanel’s supermarché ging het er bij mij niet aan toe, maar mijn eerste, bewustere boodschapsessie bij de lokale buurtsuper kan ik alvast afvinken. Nu lekker kokerrellen met Het Vinkje. En voor wie meer wil weten, een linkje: Het Vinkje.
Beeld: Chanel’s F/W2014 supermarkt
– dit is een gesponsored artikel –