De was. Het is wellicht niet het meest sexy onderwerp. Maar als we het zo regelmatig over mooie kleding hebben, kunnen we het maar beter ook eens hebben over hoe je die kleding mooi hoúdt. Daarom leek het me aardig mijn tips voor het wassen van dat ene zijde Dries van Noten bloesje, die lange wollen Acne jurk of dat blauw/wit gestreepte Scotch & Soda rokje van de hand te doen. Een huishoudlesje, zoals ik dat ooit van mijn moeder kreeg. Om de horror van gekrompen, verkleurde of zelfs compleet uit elkaar vallende mode (yep, allemaal al eens mee gemaakt) te voorkomen.
1. Scheiden & controleren
Het spreekt zo voor zich, maar scheid je witte, bonte, zwarte was zorgvuldig. Check je hoopje was desnoods een tweede keer, om te voorkomen dat die rode sok met de witte lakens mee de machine in gaat en je met roze beddengoed eindigt. Oh en controleer zakken op papieren tissues die zo mogelijk je volledige was met witte pluisjes bedekken.
2. Delicate stofjes
Los van op kleur scheid je je was natuurlijk ook op materiaalsoort. Een zijde bloesje of kasjmieren shawl is nu eenmaal niet tegen zo veel graden of toeren bestand als je katoenen kussensloop. Ga je iets voor de eerste keer wassen? Dan check je uiteraard het wasvoorschrift aan de linker binnenzijde van het kledingstuk. Steeds meer machines hebben tegenwoordig ook aparte wasprogramma’s voor de verschillende materialen. Zo kan ik bij mijn machine (zie hieronder) kiezen voor zijde, wol, katoen, synthetisch (viscose, acryl, polyester, elasthaan en nylon) of simpelweg ‘delicaat’ voor alles wat voorzichtig gewassen dient te worden.
3. Extra voorzichtig
Van plan een delicaat wasje te draaien, maar toch nog bang dat een item zal beschadigen? Draai iets binnenstebuiten of was het in een kussensloop. Steeds vaker ook zijn machines voorzien van de pillow drum-technologie (de binnenkant van de trommel bestaat uit een soort kussentjes waardoor de kleding niet kan blijven haken in de gaatjes van de trommel bij het wassen) die ook de meest delicate stof beschermt.
4. Vlektype
Intense vlekken van wijn, bloed, gras, sap of vet probeer ik altijd onmiddellijk te behandelen. Huis-tuin-en keukenmiddeltjes als lauwwarm water, bruisend water, zout, jenever of groene zeep helpen bijvoorbeeld tegen rode wijnvlekken. Talkpoeder helpt tegen vetvlekken en ammonia bij grassporen. Op deze site vind je voor elke mogelijke vlek wel een oplossing. Ook zijn steeds meer wasmachines uitgerust met speciale vlekbestrijdingsprogramma’s. Zo kan ik kiezen voor een speciale behandeling van bloed-, gras-, wijn-, sap-, melk- of aardevlekken.
5. Heet wassen
Zo lang kleding geen echte vlekken heeft en niet echt stinkt, volstaat een wasprogramma van 30 of 40 graden. Eigenlijk was ik alleen ondergoed, sokken, beddengoed en handdoeken echt heet (op 60 tot 90 graden).
6. Nieuwe jeans
De denim masters mogen al jaren stellen dat je je favoriete jeans helemaal niet moet wassen, er gaat toch niets boven een frisgewassen mom jeans. Wel is het raadzaam je nieuwe jeans eerst een proefrondje solo te laten draaien. Vooral donkerblauwe spijkerbroeken kunnen ontzettend afgeven.
7. Zuinig wassen
Een volwaardig wasprogramma duurt al gauw meer dan 100 minuten. Voor het aantal keren spoelen en extra graden komen er al gauw tientallen minuten bovenop de wastijd. Zelf probeer ik dat minutenaantal altijd wat te verminderen. Omdat ik geen zin heb om twee uur op een wasje te wachten, maar ook om wat zuiniger om te gaan met water en energie. Kies zo mogelijk ook voor de meest energiezuinige stand van je wasmachine.
8. Blijf alert
Wasje gedraaid? Ook nu moet je nog goed opletten! Laat de schone was niet te lang (een hele nacht) in de wasmachine zitten. Controleer nogmaals wasetiketten, voordat je de droger instelt. Laat wollen items liggend drogen en dubbel check of je dat ene zijde bloesje daadwerkelijk mag strijken. Yep, alle bovengenoemde fouten heb ik ook (meer dan) eens gemaakt.
9. Hoe vaak moet je kleding eigenlijk wassen? Dat hangt natuurlijk een beetje af van het gebruik, maar over het algemeen geldt dat spijkerbroeken na 4 tot 5 keer dragen moeten worden gewassen, pyjama’s na 3 tot 4 nachten, bh’s na 3 tot 4 keer dragen, katoenen truien na 2 keer en wollen en synthetische exemplaren na 5 keer. En vergeet de jas niet. Die moet 1 tot 2 keer per jaar worden gereinigd.
Kleine wasjes, grote wasjes
Alle tips ter harte genomen, maar de was doen bezorgt je nog steeds kopzorgen? Of is je machine simpelweg toe aan een vervanger? De Haier Duo, mijn nieuwste aanwinst, begeleidt je door ieder mogelijk vuile was/vlekscenario. De machine heeft in totaal 30 programma’s: 12 voor de kleine trommel en 18 voor de grote. En met die twee trommels kan ik gelijktijdig twee afzonderlijke wasjes draaien. Een kleine was boven, een grotere onder en je hoeft niet meer te wachten tot je een volgende was aan kunt zetten. Het touch screen toont de verschillende wasprogramma’s en laat je aanvullende opties (tegen bepaalde vlekken, energiezuinig e.d.) instellen. Kind kan de was doen.
Afbeeldingen: Inspirtation Lane Tumblr, Pinterst en Haier