Delen:
Facebook
LinkedIn
Pinterest
X


Drie keer een overstroomde wasmachine, een lekkage van de bovenburen en 10 jaar aan haksporen en stoelstrepen; de vloer in mijn woning zou best een fris likje verf kunnen gebruiken. Of nog beter: helemaal een nieuwe vloer. Eentje die volledig doorloopt van de woonkamer naar de keuken, zodat niet al mijn mirror selfies half tegel half parketvloer als ondergrond hebben. Een mooie vissengraat, die je woning een instant upgrade geeft. Doe dan ook meteen een set nieuwe deuren, sierlijsten in de woonkamer, een haldoorgang met gewelf en ik kan alles van mijn home-droomlijstje afvinken. Ik zie het wel voor me hoor.

Soorten vloeren woonkamer
In ieder geval zou ik altijd voor een houten vloer kiezen. Het heeft een authentieke look en straalt veel warmte uit. Zo’n vloer gaat lang mee en je hebt allerlei patronen om uit te kiezen en het helemaal naar je hand te zetten. Van de Hongaarse punt en het strokenpatroon tot visgraat- en mozaiëkpatroon. Daarbinnen kun je natuurlijk kiezen voor parket (echt hout, luxe, duurzaam, onderhoudsintensief), click vinyl tegels (kunststof, waterbestendig, onderhoudsarm) of laminaat (betaalbaar, duurzaam, minder bestand tegen vocht). Wat het best aansluit bij je budget.

Gewelven in huis
Dan nog even over die gewelven.. Ik ben dus al een paar jaar obsessed en hoe vaker we in Marokko komen, hoe groter the urge om ook hier thuis iets van een gewelf, een boog of arcade in te passen. Het liefst maakte ik de doorgang naar de slaapkamer of liet in de woonkamer via een gewelf naar de slaapkamer overlopen om er niet meer met een grote boog omheen te hoeven lopen ;-). Ook keek ik al naar betaalbaardere oplossingen voor deze diepgekoesterde interieurwens. Kasten met boogvorm, zoals deze bijvoorbeeld. The closest thing so far zijn mijn goudkleurige fotolijstjes met zelf geschoten foto’s van de mooiste gewelven in Marokkaanse gebouwen, stadsmuren en paleizen. Klein beginnen en groot dromen, toch?!

Sierlijsten aan de muur
En dan dus verder op mijn wensenlijstje: sierlijsten aan de muur. Mijn vriend vraagt zich af of het bij mijn type woning past, een nieuwbouwappartement in Amsterdam-West, maar het lijkt mij enig. Het geeft nog meer een gevoel van luxe. Ook al zitten we op twee hoog in Bos en Lommer. Volgens vriendin Elisah van Interior Junkie is het toevoegen van sierlijsten een fluitje van een cent. Zij heeft haar sierlijsten zelfs prachtig behangen in de kinderkamer (next level interieur dingen). Dus ook hier moesten we maar eens induiken.

En wanneer alles dan is uitgezocht en geleverd, moeten we op zoek naar iemand met twee rechterhanden. Want ik ben helaas niet handig en help mijn man is ook geen klusser.

Afbeeldingen: impermo

Instagram
Volg me op:
Must Read
Delen:
Facebook
LinkedIn
Pinterest
X

Er staat weer een kakelverse Telegraaf column voor je klaar. Dit keer over zelfliefde.

‘Meer zelfliefde’, ‘Zelfliefde is de nieuwe relatiestatus’, ‘Het mooiste wat je kunt worden, is jezelf’, ‘Houden van jezelf is de eerste stap naar geluk’; de mantra’s staan op onze capuchontruien, koffiemokken en slaapkamerposters. Alles draait om zelfliefde tegenwoordig. Selena Gomez, Ariane Grande en Dua Lipa brachten er nummers over uit. ‘Houden van mij’, zingt Froukje, ‘Jij mag er wezen, kijk naar jezelf’, zingt Nienke Plas.

Zelfliefde is zó populair dat het met recht een modewoord is, een zogeheten buzzwoord. Alleen op Instagram heeft de hashtag #zelfliefde al miljoenen hits. Als we maar van onszelf houden, komt alles in het leven wel op zijn pootjes terecht…

Pittig prijskaartje
Jezelf regelmatig een compliment geven, jezelf leren accepteren en goed voor jezelf zorgen zijn onder meer sleutels naar een gelukkig leven. Maar als we de Gen Z influencers moeten geloven, zit zelfliefde tegelijkertijd in peperdure skincare routines, je nagels laten lakken onder het genot van een alcoholvrije Martini (zojuist in mijn mail), een prijzig abonnement bij Soho en een retraite op Ibiza. Extreme luxe, die je jezelf alleen gunt als je écht van jezelf houdt. ‘Omdat je het waard bent’, de eeuwenoude marketingspreuk. Maar stiekem zijn het natuurlijke torenhoge kostenposten, die zogenaamd je onzekerheid gaan fixen. De ultieme vercommercialisering van #zelfliefde, als je het mij vraagt.

Zelfliefde is voor narcisten
Tuurlijk, we mogen allemaal wel wat blijer met onszelf zijn, maar of dit de manier is, vraag ik me af. Bovendien: wie wil er nu zó op zichzelf gefocust zijn? Is zo erg met jezelf bezig zijn niet veel te egocentrisch, narcistisch zelfs? Ja, voor jezelf kiezen essentieel is in het leven. Maar waarom naar binnen keren en op zoek gaan naar gevoelens (voor jezelf), die er misschien niet eens zijn, als je je hart ook kunt uitstorten op je trouwe viervoeter? Nee, ik zie het helemaal anders. Als je maar een hond hebt om van te houden, dán valt alles wel op zijn plek.

Lees de volledige column.

Instagram
Volg me op:
Must Read
Delen:
Facebook
LinkedIn
Pinterest
X

De nieuwste Baum und Pferdgarten collectie luistert naar de titel ‘Office Olympics’ en is een dynamische mix van geklede kantoorlooks en sportieve energie. De stijlen komen samen in een moderne professionele garderobe voor lente/zomer 2025. Denk aan T-shirts geïnspireerd door American football, polo shirts met sportieve logo’s en vesten met kleurrijke strepen in de mix met pailletten, franjes en doorschijnende stoffen. Ik zie mezelf hierin het voorjaar wel inluiden. Hieronder een glimp van mijn favoriete looks uit de nieuwe collectie van Baum und Pferdgarten, die dit jaar hun 25-jarig jubileum vieren.

Instagram
Volg me op:
Must Read
Delen:
Facebook
LinkedIn
Pinterest
X

Hotspots Marrakech

Op zoek naar dé hotspots van Marrakech? Ik heb mijn favoriete adresjes voor je op een rij gezet. Want met een appartement in de Marokkaanse stad zijn ik en mijn vriend er inmiddels zo ongeveer kind aan huis. Van koffiebarretjes tot luxe restaurants, van betaalbaar en centraal tot super chique en wat verderop gelegen; dit zijn de allerfijnste adresjes in Marrakech, die allemaal absoluut een bezoekje waard zijn.

Riad Sakkan, Marrakech

Zou ik ooit dromen van een eigen riad in Marrakech, dan zou ik er één in de huisstijl van riad Sakkan uittekenen. Zet hier één voet over de drempel en je wilt nooit-meer-naar-huis. Sa-kan betekent dan ook zoiets als ‘huis’/’thuis’, een plek om je goed te voelen. En daar doen ze bij riad (hotel) Sakkan alles aan. Sakkan ligt in het, ik zou willen zeggen, arty deel van de medina – de wijk Mousassine (op slechts vijf minuten lopen van Djema el-Fna). Je vindt hier meerdere art gallery’s en trendy pop-up stores op het gebied van fashion en interieur. En dan sta je dus opeens in een enorme, prachtige riad, zoals je ze kent uit de Marrakech koffietafelboeken. Er bevinden zich twee patio’s in het historische gebouw, dat in 2019 volledig werd gerenoveerd tot Riad Sakkan. Eén met een vijverpartij de ander met een verwarmd zwembad omringd door zwart witte tegels en mosterdgele ligbedden. Van de bovenste gewelven tot beneden is er een weelderige plantengroei en de vele goudkleurige details geven je hier een extra gevoel van luxe. Alle authentieke elementen in het gebouw zijn behouden en geven de enorme charme van het gebouw weer. Ook op de rooftop met olijfgroene ligbedden, linnen parasols en zwart/wit gestreepte kussens klopt alles tot in de puntjes en heb je een geweldig uitzicht over de medina. In het restaurantgedeelte, waar plek is voor 50 gasten, laten we ons neerploffen in de heerlijke kussens van het lounge gedeelte, terwijl heaters (het is nog wat fris deze aprilavonden) tafellampjes en lange linnen gordijnen voor extra sfeer zorgen. Na een rondleiding langs de verschillende verdiepingen met in totaal 12 kamers en plek voor 26 gasten, de relaxzone, de bibliotheek, het zonneterras met verwarmd zwembad en ook hier enkele loslopende schildpadden, worden we welkom geheten door Tom en Veerle, de oprichters van Sakkan, afkomstig uit Antwerpen. Ze vertellen hoe ze vielen voor de stad Marrakech, hoe ze hun hotel from scratch hebben vormgegeven en over hun uitbreidingsplannen voor de komende jaren (er komt een extra riad bij!). Marrakech groeit enorm, dat is aan alles te merken, en Sakkan groeit met haar mee. Een aanwinst voor de stad! Meer foto’s van mijn bezoek aan Sakkan vind je hier.

Riad Sakkan Marrakech
43 Rue Sidi el Yamani
Marrakesh 40000
Morocco
@riadsakkan
riadsakkan.com

The Oberoi, Marrakech

Wanneer je The Oberoi in Marrakech hebt bezocht, weet je hoe het voelt om als een royal te reizen. Op zo’n twintig minuten rijden vanuit de stad ligt dit 5 sterren hotel aan de Route de Ouarzazate. The perfect escape vanuit het altijd hectische centrum van Marrakech. The Oberoi is stevig omheind, je zou er zo aan voorbij rijden als je niet beter wist. Maar eenmaal door de beveiligde ingang ontvouwt zich een duizend-en-een-nacht-sprookje… Een enorm waterbassin met in het midden een brandend vuur vormt een spectaculaire entree, voordat je dit enorme hotel betreedt. Ik wil paleis zeggen, de bouwstijl van het hotel is ook geïnspireerd door eeuwenoude Marokkaanse paleizen. De bouw van de binnenplaats van het hotel is geïnspireerd door de Ben Youssef Madrasa school in de medina van de stad, maar dan groter en indrukwekkender. De enorme open binnenplaats heeft de meest prachtige architectonische elementen, zowel Marokkaans als Andalusisch, zo vertelt manager Taha ons tijdens ons bezoek. Maar ook de rest van het enorme, twee verdiepingen tellende complex blijkt zo ongeveer met de hand vervaardigd. The Oberoi liet ruim 200 van de beste Marokkaanse ambachtslieden werken aan het handgesneden cederhout, het gips- en tegelwerk. Dit is Marrakech at it’s finest. Alsof we nog niet volledig omver zijn geblazen door het hotel en zijn waterbassins, laat Taha ons ook nog even de meest luxe suite van het hotel zien (te huren voor zo’n twee a drie duizend euro per nacht). Groter dan menig Amsterdams appartement met een enorme marmeren badkamer, uitzicht op de ‘grand canal’ van The Oberoi (en als je geluk hebt zie je ook nog het Atlasgebergte in de verte) inclusief eigen rooftop zwembad. Als geld geen issue is, is dit waar je wilt overnachten. En dan hebben we het nog niet gehad over de mystieke tuinen en de daartussen gelegen privé-villa’s. Het hoofdgebouw is namelijk omringd door 11 hectare aan sprookjesachtige tuinen vol olijf- en citrusboomgaarden. Daartussen bevinden zich paden, waterbassin, fonteinen, loopbruggen en dus enkele villa’s voorzien van alle mogelijke luxe. Bij mooi weer kun je hier onder de olijfbomen in alle privacy picknicken. Wie in een van de villa’s verblijft, kan bovendien per buggy eten van één van de drie hotelrestaurants laten bezorgen. Voor wie volledige rust en privacy zoekt; A-listers en royals, stel ik me zo voor. Voor fine dining kun je terecht bij het recent geopende Indiase restaurant Rivayat, waar Michel sterrenchef Rohit Ghai het ene na het andere bijzondere gerecht uitserveert in de prachtige binnenplaats. Waan je een royal voor een dag(verblijf aan het zwembad), een date night, een nacht of langer. Wat een majestueuze plek om te hebben bezocht. Meer foto’s van mijn bezoek aan The Oberoi vind je hier.

The Oberoi Marrakech
Route de Ouarzazate,
Marrakech 40000
Morocco
@theoberoimarrakech

The Oberoi

La Sultana Marrakech hotspot

La Sultana, Marrakech

Niet te missen in de medina is de prachtige riad La Sultana. Hier kom je voor de betoverende spa, de luxe suites, diverse picture perfect zwembaden en het enorme dakterras Bahia met restaurant La table du souk. Hier aten we tajine with a view aan de groen betegelde tafeltjes diep weggezakt in de groen gewoven kussens. Tajine met groentes uit de eigen gaarden van La Sultana in de lagoon van Oualidia, waar overigens nog een tweede La Sultana hotel gevestigd is. Bereid met zoveel mogelijk ingrediënten uit de omgeving; saffraan uit Taliouine, zout uit Zerradoune, komijn uit Alnif en Argan uit Souss. Oftewel de meest pure ingrediënten voor een relaxte lunch, hartje medina. Leuk weetje: er worden op dit dakterras, dat maar liefst 2000m2 beslaat, ook kooklessen gegeven. De prachtige patio’s van La Sultana zijn handgemaakt door lokale ambachtslieden. Het rooftop terras geeft je een geweldig uitzicht over de stad en het hotel ligt dicht bij enkele historische highlights zoals het koninklijk paleis, het Bahia paleis, de Saaditombes en, uiteraard, de Medina (opgenomen in Unesco’s Werelderfgoedlijst). Hier een keer logeren? La Sultana heeft 28 kamers en suites, elk in een geheel eigen stijl en is met name populair onder stelletjes. Bekijk meer foto’s van mijn bezoek aan La Sultana.

La Sultana Marrakech
403 Rue de la Kasbah
Marrakech 40000
Morocco
@lasultanamarrakechofficiel
lasultanahotels.com/marrakech

El Fenn Marrakech

El Fenn, Marrakech

El Fenn in Marrakech stond al een tijdje in mijn ‘opgeslagen’ mapje op Instagram tussen allerlei andere knappe hotspots. Hoog tijd om deze bijzondere plek te gaan ontdekken. Op woensdagmiddag streken we na een bumpy ride kris kras door de stad neer in deze oase van rust midden in de medina. Ik wist dat El Fenn een prachtige plek was om te dineren en logeren, maar deze riad overtrof al mijn verwachtingen. El Fenn blijkt een boutique hotel bestaande uit dertien verschillende riads in de medina met maar liefst 41 compleet verschillend gestylede kamers en suites. Er zijn tal van binnenplaatsen, elk in hun geheel eigen stijl. Het hotel telt drie zwembaden, twee restaurants, twee cocktail bars een spa en zelfs een enorme eigen shop vol art objecten (El Fenn betekent letterlijk ‘kunst/schoonheid’), boeken, kleding en sieraden om je aan te vergapen. Manager Karim ontvangt ons en leidt ons langs de mooiste plekken; een mauvekleurige suite (zonder tv maar met enorme badkamer, want: hier kom je voor je rust), de bijzondere turquoise ‘Vogue’ kamer met vloeren van leer, waar ooit een spectaculaire shoot werd gehouden, de merging citrusboom waaraan zowel sinaasappels als citroenen groeien, de familie schildpad, die vrij rondloopt op de binnenplaats, de riadkat en haar verkering, zijn eigen – zeer fotogenieke – werkplek. Maar ook de eigen ingang voor de mensen die niet bij El Fenn logeren, maar wel van de enorme rooftop (1300 vierkante meter) komen genieten. We nemen plaats op de roodgekleurde ligbedden (met uitzicht op la Koutoubia) en genieten van het uitgebreide lunchmenu van de dag. Salades, garnalen, kipspiesjes, artisjok, quiche, couscous met noten en vruchten inclusief een witte wijn van het huis. We zakken steeds verder in de rode kussens. De tijd lijkt hier echt even stil te staan en van de drukte van de medina is niets maar dan ook niets te merken. El Fenn voelt, zoals het bedoeld is – De twee oorspronkelijke eigenaren waren helemaal niet van plan een hotel te openen. Ze zochten enkel een vakantiewoning in Marrakesh -, daadwerkelijk aan als een home away from home. Met authenticiteit, gemeenschap en duurzaamheid als pijlers is het met recht één van de mooiste en fijnste plekken in de stad. Van mij voor op joúw must visit Marrakech lijstje. Bekijk de rest van de foto’s van mijn bezoek aan El Fenn.

El Fenn Marrakech
2 Derb Moulay Abdullah Ben Hezzian
Marrakech 40000
Morocco
@elfennmarrakech
El-fenn.com

La Trattoria Marrakesh

La Trattoria, Marrakech

Al ben je nog zo vaak in Marrakech geweest, in deze stad blijf je hidden gems ontdekken. Zoals restaurant La Trattoria gelegen in de nieuwe(re) wijk van de stad Gueliz. Op de meest onverwachte plek, in een ogenschijnlijk doodgewoon straatje, gaan hier opeens de deuren open naar een duizend-en-één-nacht experience. Een parel, waarvan je nooit had durven vermoeden dat ‘ie achter die deuren verscholen lag. In Nederland had ik online al ongeveer een week van tevoren een reservering gemaakt en dat bleek niet voor niets. Office Manager Fatima Zahra had ons de beste plekjes toebedeeld. De dame die ons ontving, leidde ons door een lobby met dik beklede, lage stoeltjes richting het restaurant, waar onze monden open vielen van de droomachtige setting. Een zwembad omringd met gedekte tafeltjes met daarboven honderden sprookjesachtige lampen. Romantischer wordt het niet. We zitten aan de kop van het zwembad. Vier je hier je huwelijksdiner, dan is dít de plek zijn waar de love birds zitten. De kaart is, zoals La Trattoria al doet vermoeden, volledig Italiaans met gerechten als Melanzane Alla Parmigiana, Salmone alla Griglia en Fettuccine con Gamberi e Zucchine. Er had van mij gerust ook een groente tajine of kip couscous tussen mogen staan, maar dit restaurant lijkt op te toeristen te mikken en daarvan horen we er veel om ons heen, uit alle windrichtingen. Nadat we onze hoofdgerechten en cocktails op hebben, besluiten we dat we nog helemaal niet weg willen. We strijken neer in de riante tuin aan de straatkant van het restaurant voor thee en een wijntje. Ook hier zit je heerlijk en is het sfeervol verlicht. We plukken een boek uit de ‘lobby’ en nemen plaats in één van de knusse, rieten bankjes. Hakjes uit, kaarsje erbij, voor we het weten zijn we uren verder. Rond middernacht gaan we terug naar huis, naar ‘onze wijk’ Bouakaz. Moroccan date night voor in de boeken! Binnenkort een keer naar Marrakesh? Zet La Trattoria maar op je hotspot lijstje, want deze plek wil je zeker een keer gezien hebben. Bekijk de rest van de foto’s van mijn bezoek aan La Trattoria.

La Trattoria Marrakech
179 Rue Mohammed el Beqal
Marrakech 40000
Morocco
@latrattoriamarrakech
La Trattoria

Kabana Rooftop, Marrakech

Hartje medina vind je één van de meest trendy rooftop restaurants van Marrakech: Kabana. Hier kom je voor een hapje, een drankje, een gezellige uitgelaten sfeer, een knappe huisstijl en verschillende live optredens/ DJ’s in het weekend. Reserveren is handig, want het kan druk zijn bij deze toeristische bar. Eenmaal toegelaten op de begane grond, betreed je het restaurant via een trap langs een wand vol foto’s van beroemdheden die ooit bij Kabana waren. Boven word je fashionable ontvangen door het personeel gekleed in Kabana pakjes in de stijl van het modemerk Casablanca. De tafels (er is zowel een binnen als een buitengedeelte) zijn sfeervol gedekt, er hangen gezellige lampjes en je hebt hier een goed uitzicht op de medina. Geniet hier van zowel het mediterrane menu van chef Luisma Naranjo uit Ibiza als de sushi kaart. Kabana rooftop is niet typisch Marokkaans, maar wel een fijne go to plek voor wanneer je net uren door de medina hebt gestruind, toe bent aan een drankje en zeker wilt weten dat jij en je gezelschap lekker eten.

Kabana Rooftop Marrakech
Kissariat Ben Khaled R’Mila
1 Rue Fatima Zahra
Marrakech 4000
Morocco
@kabana.marrakech

kabana-marrakech.com
Nomad Marrakech hotspot

Nomad, Marrakech

Wie Marrakech voor het eerst bezoekt, is beslist in één van de bekendste drie hotspots middenin de medina geweest. Le Jardin, Nomad en Café des Espices zijn namelijk niet te missen wanneer je het centrum in gaat en zijn ook op de socials breed vertegenwoordigd. Ze hebben alle drie dezelfde eigenaren, maar elk een heel eigen, unieke stijl. Le Jardin staat bekend om zijn groene tegeltjes, Café des Espices om zijn rieten stoeltjes, parasols en strohoeden. Nomad staat in mijn herinnering opgeslagen onder zwart/wit betegelde tafeltjes en een ’twin rooftop’ met fantastisch uitzicht. We bezochten Nomad in april, dus we hadden helaas een koele avond te pakken. Net te fris eigenlijk voor de rooftop (beneden in de smalle steegjes van de medina was het een stuk warmer), maar we wilden de view van de medina by night niet missen. Bovendien waren ze bij Nomad voorbereid. We kregen dikke, zwarte djellaba’s aangereikt, waardoor het even later leek of we op Hogwarts waren beland tussen allemaal tovenaren in opleiding. Maar hoe leuk is dit als alternatief op ons Hollandse dekentje?! Ik bestel een vegetarische couscous met extra pompoen en wortel (het menu is rijk aan groentegerechten), mijn vriend probeert de Nomad burger. Ze schenken bij Nomad geen alcoholische dranken, dus we gaan aan de (hoge) thee om het extra knus te maken. Op een warme dag is de experience hier natuurlijk totaal anders. Dan zit je hier in zomerse pakjes aan verfrissende drankjes en is dat koele briesje precies perfect om het vol te houden in de hitte van de stad. Nomad is met recht één van de bekendste hotspots van Marrakech (zorg dat je hier op tijd reserveert, want ze zitten alle dagen vól). En met de twee zusjes erbij heb je zo meteen drie nieuwe must visit plekken in de medina. Ik zeg: opslaan voor later! Bekijk meer foto’s van mijn bezoek aan Nomad.

Nomad Marrakech
@nomadmarrakech
1, Derb Aarjane
Marrakech Medina 

Le Jardin
@lejadinmarrakech
32 Souk Sidi Abdelaziz
Marrakech Medina

Café des Epices
@cafedesepices
75 Rahba Lakdima
Marrakech Medina

Nobu Marrakech hotspot

Nobu, Marrakech

De stadsmuur van de medina zo ver het oog reikt met palmbomen, la Koutoubia en daarachter weer het Atlasgebergte; we hadden geen beter uitzicht kunnen krijgen op het rooftop restaurant van Nobu in Marrakech. Als je het over betoverende views hebt… daar waar historie en erfgoed hedendaagse flair ontmoeten. De rooftop van het Nobu hotel, dat in 2023 opende, heeft een 360 graden uitzicht en bestaat uit een cirkelvormig zwembad, een terras met loungebedden en een bargedeelte (inclusief sushi bar). Bovendien zijn er optredens van internationale DJ’s, maar ook lokale artiesten. Terwijl de zon langzaam onder gaat, worden we getrakteerd op verschillende optredens van Afrikaanse dansers, die zich langs de tafels en het zwembad bewegen. We bestellen onze eerste cocktails en vragen Nobu manager en tevens artiest/influencer Tarik Artiba naar zijn favoriete gerechten van de Mediterrane meets Marokkaanse menukaart. Mijn Frozen Mangue (cocktail) steekt enigszins af tegen mijn Tajine de Coquelet, maar hier op het dakterras komen die twee werelden prima samen. Juist hier. Het is eind april, dus nog wat fris, maar ook in Marrakech zijn ze voorbereid op koelere avonden. Met heaters en dekentjes zitten we er in de bankjes bij de bar op de begane grond even later warmpjes bij. Nobu bevalt ons wel. Het is er een komen en gaan van goedgeklede, internationale gasten (goede FYI voor de fashion lovers: er zit een Louis Vuitton store pal naast de ingang van Nobu). Enkele slapen in het Nobu hotel zelf, maar de beigekleurige, Marrakech taxi’s rijden ook af en aan (en dat op een dinsdag!). Uiteraard kende ik Nobu van de vele A-listers die er in onder meer Los Angeles dineren en logeren, maar dit keer zaten we er zelf. Het Nobu Hotel in Marrakech is perfect gelegen in de chique ‘Gouden Driehoek’, op slechts een steenworp afstand van het charmante, historische hart van de stad, de souks, de levendige medina en het Djema el-Fna-plein. Er zijn 71 suites, 3 zwembaden, een spa, een fitnesscentrum en dan is er ook nog het Nobu restaurant binnen met een geweldige Japanse keuken, waar ze Black Cod Miso, Rock Shrimp Tempura en Yellowtail Sashimi met Jalapeño serveren. Wie luxe en moderne vibes zoekt (ik pik een Harbour Club sfeertje op), maar toch ook echt het broeierige van de stad Marrakech wil voelen, is hier aan het juiste adres. Een must visit en ook echt een aanrader voor stelletjes / date night! Bekijk de rest van mijn foto’s van mijn bezoek aan Nobu Marrakech.

Nobu Hotel Marrakech
Av. Echouhada et Rue du Temple
Hivernage, Marrakech, 40000
Morocco
@nobumarrakech
Marrakech.nobuhotels.com

Thirty5ive, Marrakech

Nog één speciale Marrakesh must visit: coffee house & art gallery Thirty5ive. Hier kom je voor misschien wel de beste koffie van de stad, maar ook voor art, cultuur en lekkere muziek (Thirthy5ive heeft een fijne set eigen playlists op Spotify). Leuk weetje: eigenaar Simo Zbiri had voordat hij deze koffiebar opende verschillende restaurants in Amsterdam (Oost), kent 020 daardoor op z’n duimpje en heeft een hoop dezelfde personen in zijn kennissenkring als ik. Je begrijpt, ik moést even een pitstop maken bij deze moderne hotspot. Cosy & classy (huisstijl on point), voor koffieliefhebbers en creatievelingen. Voor op het (must visit) Marrakech lijstje.

Thirty5ive, Marrakech
thirty5ive.com
@thirty5ive_marrakech
3 Rue el Imam Malik
Marrakech 40000
Morocco

Must visit in Marrakech

Omdat er ook voor mij nog altijd nieuwe plekken te ontdekken zijn in Marrakech heb ook ik nog een must visit lijstje, dat ik graag met je deel. Voor ons opkomende Marrakech bezoek heb ik de volgende hotspots alvast opgeslagen. We gaan ze één voor één af, totdat we de hele stad uitgespeeld hebben (en dan beginnen we weer van voor af aan).

Riads in Marrakech

Riad Berbere Marrakech

Riad 1112 Marrakech

Le Riad NayaNour Marrakech

Riad BE Marrakech

Le Riad Yasmine Marrakech

Riad LeSaadien Marrakech

Riad Brummell Marrakech

Riad L’atelier Marrakech

Riad Najah Marrakech

BÔ Riad Boutique Hotel Rooftop & Spa

Riad Kitula Marrakech

Riad Goloboy Marrakech

Riad of the Moon

Riad Nyla

Luxe resorts & hotels in Marrakech

La Mamounia Marrakech

Selman Marrakech

Fairmont Royal Palm Marrakech

Mandarin Oriental Marrakech

Beldi Country Club Marrakech

Royal Mansour Marrakech

Bars & restaurants in Marrakech

Folk Marrakech

L’Mida Rooftop Marrakech

Atay Cafe Rooftop Marrakech

Dar Cherifa Marrakech

Dardar Rooftop Marrakech

Les Jardins du Lotus Marrakech

Le Bistro Arabe Marrakech

La Table du Riad Marrakech

Social club Marrakech

PSC Marrakech

Excursies in de omgeving van Marrakech

Bezoek Ourika Valley

Overnacht in de Agafay woestijn

 

 

Instagram
Volg me op:
Must Read
Delen:
Facebook
LinkedIn
Pinterest
X

Traumatherapie, Kundalini en cupping

Wie mij goed kent, weet dat ik jaren met mijn health bezig ben. Toen ik na de geboorte van mijn dochtertje steeds slechter ging slapen en op een gegeven moment helemaal niet meer ‘uit’ ging, begon de grote zoektocht. Na een slaaponderzoek in het Slotervaartziekenhuis probeerde ik cognitieve gedragstherapie. Ik ging naar een psycholoog, naar een psychiater, zonder enige verbetering. Daarna probeerde ik hypnotherapie, EMDR, osteopathie, eft, chiropractie, energetic healing, haptonomie, acupunctuur, psychosomatische fysiotherapie, yoga Nidra en zenmeditatie. Begint het je al te duizelen? Ik dronk warme melk, alle mogelijke varianten kruiden/slaapthee, Vodka shotjes, Droomsap en afgelopen zomer zelfs ayahusaca. Ik nam de homeopathische korrels mercurius (voor onder je tong), magnesium, melatonine, valeriaan. Ik kreeg Mirtazipine en Temazepam. Ik speelde Headspace uit en deed ’s avonds met Calm aan het licht uit, maar ging er geen haar beter van slapen. Ik kocht een nieuw bed, renoveerde mijn slaapkamer, legde kristallen op mijn nachtkastje, kocht een spijkermat en een slaaprobot, maar de insomnia bleef..

Deze zomer kreeg ik een berichtje van mijn nicht, Olga (onze moeders zijn zussen). ‘Ik geef Kundalini. Zou je een keer een sessie willen proberen?’ Ik had niet eerder van Kundalini gehoord, dus Olga lichtte het toe: ‘Het helpt je trauma’s verwerken, blokkades opheffen en beter naar je lichaam te luisteren.’ Precies waar ik al zo lang behoefte aan had, dus we planden een eerste sessie in. Olga bleek een eigen studio te hebben, genaamd Apô djan (dit betekent genezing in het dialect Ebrié, een dialectvorm uit Ivoorkust, uit het geboortedorp van haar vader), toevallig bij mij in Amsterdam-West. Inmiddels heb ik enkele Kundalini sessies gehad, waarbij er één in het specifiek heel veel los maakte, meer dan alle bovengenoemde pogingen. Daarom wil ik graag meer delen over deze vorm van therapie/healing. Bovendien ben ik supertrots op mijn ‘nichtje’, die dit helemaal op eigen kracht heeft opgezet. Olga geeft haar Kundalini sessies met zoveel vertrouwen, kracht en tegelijkertijd rust. Ze heeft een superpower in zichzelf gevonden, waar ik alleen maar het diepste respect voor kan hebben. Ik vind het zo stoer dat ze haar gevoel volgt en anderen kan helpen, dare I say, dat ze haar ‘purpose’ heeft gevonden. Dat verdient wat extra toelichting. Een Q&A met Olga Mobio (30), oprichtster van Apô djan.

Wanneer kwam je erachter dat je mensen wilde helpen?
‘Ik was als klein meisje heel erg verlegen. In groepen was ik altijd bezig met mensen observeren en eigenlijk doe ik dit nu nog steeds. Door mensen te observeren kom je al snel veel over hen te weten, iets wat ik altijd mega interessant heb gevonden. Dat ik mensen echt wilde helpen is meer ontstaan doordat anderen me altijd zeiden dat ik zo goed kan luisteren, vaak dingen objectief bekijk en heel erg behulpzaam ben. Ik kreeg als jonge meid vaak te horen dat ik daar wat mee moest gaan doen. Dus zonder bewust deze keuze te maken, heeft het me wel die richting op geleid.’

Wanneer is je interesse ontstaan voor het pad dat je met Apô djan bent ingeslagen?
‘Een aantal jaar geleden ben ik zelf naar een Kundalini sessie gegaan, ik wilde mezelf opnieuw leren kennen. Ik merkte namelijk dat ik niet altijd even lekker in mijn vel en veel in mijn hoofd zat (overthinken). Ik leefde mijn leven maar had het gevoel dat ik er veel meer uit kon halen. Zonder enige verwachting ben ik toen naar die kundalini sessie gegaan. Toegegeven, tijdens de eerste sessie ervoer ik niet veel, maar ik merkte de volgende ochtend een ander gevoel in mijn lichaam. Alsof er een last van mijn schouders was afgevallen. Ik schreef me meteen in voor de volgende sessie. Vanaf dat moment is mijn journey begonnen door oude trauma’s aan te kijken. Ik kreeg nieuwe inzichten, durfde meer, koos vaker voor mezelf. Het bracht me zoveel goeds dat ik na een aantal jaar en heel veel sessies voor mijzelf besloot dat ik de opleiding tot Kundalini facilitator bij Pepita wilde volgen.’

Hoe kwam je erachter dat je dit ook goed kon? Dat je er je werk van kon maken?
‘Doordat ik wist wat Kundalini in mijn persoonlijke leven had gebracht, gunde ik het anderen ook. Ik voelde gewoon dat dit iets is wat goed bij mij past. Hetzelfde geldt voor de massages die ik geef. Ik heb bijvoorbeeld zelf lang geworsteld met darmproblemen, al sinds ik een klein meisje was. Ik verteerde niet al mijn eten goed. Veel van mijn oude trauma’s bleken in mijn buik opgeslagen te zitten, waardoor ik dit soort klachten kreeg. Sinds ik naar mijn buik luister, meer weet over hoe je emoties in je lichaam tot uiting komen en meer research doe met betrekking tot voeding is mijn algehele gezondheid veel beter. De dames die bij mij komen voor de belly detox ervaren ook veel verlichting en voordelen na de behandeling.’

Waarom is juist de belly detox zo’n zinvolle behandeling?
‘Ik merk dat heel veel vrouwen zich schamen voor hun buik. Ze vinden hun buik niet mooi en eigenlijk wordt de buik heel vaak verstopt. Met de belly detox wil ik dat vrouwen hun buik weer leren omarmen. Want zo ongeveer het enige moment in het leven dat de buik wordt gevierd, omarmd, vastgelegd en aangeraakt is wanneer een vrouw in verwachting is. De belly detox brengt je weer in contact met je buik en met de gevoelens die er zitten, met wat er zit opgeslagen. Dat masseer ik los, zodat die afvalstoffen/die emoties je lichaam uit kunnen. Dat kan voor veel verlichting zorgen.’

Hebben je roots in Ivoorkust een rol gespeeld in je zoektocht en nu je missie om anderen te helpen?
‘Ik denk dat het startpunt onbewust wel was dat ik als mixed bloed altijd erg op zoek was naar wie ik ben en waar ik ‘bij hoor’. Ik heb wortels in Ivoorkust en Nederland, waardoor het niet altijd gemakkelijk is geweest voor mij om te aarden in Nederland, ondanks het feit dat ik hier ben geboren. Kundalini heeft er bij mij voor gezorgd dat ik veel meer rust heb bij dat gevoel. Doordat ik volledig naar binnen ben gegaan en oude wonden heb aangekeken.’

Wat heeft het jou geleerd?
‘Dat alle antwoorden in jezelf zitten. We zijn zo gewend om alles buiten onszelf te zoeken. Oplossingen maar ook kritiek van buitenaf. Meningen of gedachten van andere kunnen ons zo erg beïnvloeden. Door Kundalini sessies leer je veel meer te luisteren naar je gevoel en maak je keuzes vanuit jezelf in plaats van vanuit de overtuiging, angst of mening van een ander.’

Er zijn talloze therapieën die zouden kunnen helpen bij trauma’s. Waarom werkt juist Kundalini en Cupping zo goed? Voor wie kan Kundalini en Cupping een uitkomst bieden?
‘Ik ben van mening dat je soms verschillende dingen moet uitproberen om te kijken wat bij je past, dat heb ik zelf ook gedaan en doe ik nog steeds. Kundalini is een hele fijne en veilige manier voor een ieder die wat meer wil leren over zichzelf, blokkades die in je lichaam kunnen zitten of trauma release. Voor cupping geldt dat dit geschikt is voor iedereen die fysieke klachten heeft als gevolg van mentale klachten zoals: stress, angst, vermoeidheid, maar ook voeding of bepaalde houdingen. Denk aan een stijve nek, rugpijn, een harde buik, buikpijn, een opgezet gevoel, een slechte stoelgang, vochtophoping, weefselophoping, cellulitis en striae.’

Kun je bij iedereen iets los maken?
‘Door de vele filmpjes die online rondgaan kunnen mensen een bepaalde verwachting hebben van een sessie. Maar een Kundalini sessie is meer dan alleen bewegen het is echt een intern proces. Soms ervaart iemand fysiek bij mij op de mat niet zo veel, terwijl er intern van alles in gang is gezet. Vaak ga je dat soort shifts ook pas merken na de sessie, in de dagen en weken erna. Iedereen is als het ware opgebouwd uit verschillende lagen. Die los krijgen en afpellen is bij iedere persoon weer een ander proces.’

Wat raad je mensen aan los van bijvoorbeeld eens per maand een sessie bij jou? Wat kunnen mensen aan ‘huiswerk’ doen om dat proces te bespoedigen?
‘Ik adviseer altijd om dingen op te schrijven. Als je gaat schrijven ga je inzicht krijgen in je gevoel, gedachten en emoties. Je kunt dingen van bovenaf bekijken in plaats van alles oneindig in loopjes te ‘overthinken’. Je vindt meer rust door alles van je af te schrijven. Ik hoor vaak dat mensen zeggen dat ze het proberen, maar het zit het hem echt in consistentie. Ook adviseer ik om momenten met jezelf in te plannen. Dus echt alleen. Dat helpt enorm om bepaalde inzichten te krijgen. Ga alleen wandelen en probeer geen afleiding te krijgen van bijvoorbeeld je telefoon.’

Kun je een Kundalini sessie omschrijven voor mensen die het niet kennen?
‘Het is een manier om je levensenergie weer te activeren. Het haalt blokkades en trauma’s uit je lichaam. Her zorgt ervoor dat je energie de kans krijgt om weer vrijuit door je lichaam te bewegen, te stromen, doordat er dus bepaalde dingen worden opgeruimd. Je kunt nieuwe inzichten krijgen, andere keuzes maken en meer leven vanuit je eigen energie in plaats van die van een ander. Tijdens een sessie werk ik met jouw energie door lichte aanrakingen of ik werk boven het lichaam. Als client hoef je alleen te liggen, maar het gebeurt dat mensen mee bewegen of andere houdingen aannemen. Het is maar net hoe een sessie verloopt. Het is eigenlijk echt iets wat je een keer moet ervaren.’

Wat is je droom voor Apô djan?
‘Apô djan staat voor genezing en dat is mijn droom. Zo veel mogelijk mensen, die er klaar voor zijn, ondersteunen tijdens hun heling/genezing proces. Of dit nu door Kundalini is of door bijvoorbeeld de Belly detox. Ik gun het mensen dat ze meer naar hun lichaam gaan luisteren. Je lichaam vertelt heel veel over hoe je in het leven staat, waar je aan mag werken en welke blokkades je belemmeren vrij te zijn, zowel mentaal en fysiek!’

Voor wie nog meer een beeld wil krijgen bij zo’n Kundalini sessie deelt Olga enkele nummers. Per sessie maakt ze een gepersonaliseerde playlist. Ook heeft ze een openbare Kundalini afspeellijst. En hoewel je het misschien niet zou verwachten, draait ze die tijdens een sessie op vol volume.

Trance life- Alex Serra
Om shanti -Chantress Seba
River flows in you – Yiruma
Heart Chakra – beautiful chorus
Glow – Cirez D
Know that you are loved – Cleo Sol

Volg Olga en Apô djan op Instagram.
Ook een keer Kundalini of cupping ervaren? apodjan.nl

Instagram
Volg me op:
Must Read
Delen:
Facebook
LinkedIn
Pinterest
X

Mijn nieuwste Telegraaf column over de supermarkthel en waarom ik mijn boodschappen voortaan liever online bestel staat voor je klaar.

Zojuist kom ik maximaal gestrest terug van mijn dagelijkse Dirk-bezoekje. De feestdagen zijn voorbij maar de kerstgekte lijkt nog volop gaande. In de tien minuten dat ik mijn boodschappen verzamelde en afrekende, ben ik verrot gescholden, uit de rij geduwd en heb ik mensen voor mijn neus (en de neuzen van de supermarktmeiden) zien stelen alsof hun leven ervan afhangt (wat het waarschijnlijk ook doet, want boodschappen zijn belachelijk onbetaalbaar geworden). Ging ik nog zo zen naar binnen, ik stap horendol weer naar buiten. Ik laat mijn boodschappen voortaan liever bezorgen.

Snobpraktijken
Nu klink ik vast als een snob, maar mijn gemoedsrust is me alles waard dezer dagen. Ook ik zit krap bij kas namelijk, maar ik geef mijn laatste centen nog uit om dit te mijden. Liever een paar extra euro kwijt aan bezorgkosten dan me structureel in deze supermarkthel te storten. Bovendien: waar je je door omringt, beïnvloedt je kijk op de wereld. Laat ik mezelf dan vooral niet met dit soort stressscenario’s blijven voeden.

Sowieso een snertklusje
Ik heb boodschappen doen altijd al een snertklusje gevonden. Het is misschien eens in de zoveel tijd leuk als je met je liefde door de winkel kunt slenteren op zoek naar inspiratie voor wat jullie die avond samen gaan koken. Oh-zo romantisch. Net na de avondspits, wanneer je alle tijd en lekkere trek hebt. Maar de realiteit kon hier niet verder van verwijderd zijn.

Knokken voor korting
Als een kip zonder kop gaan de klanten met een flinke bak schijt kriskras door mijn buurtsuper. Allesbehalve super kan ik je vertellen. De één bellend, de ander ruziënd. De één in pyjama, de ander op skates. Stuk voor stuk uit op de beste deals. Daardoor is het is vechten om het laatste gesneden halfje bruin, knokken voor de kiloknallers kip, rennen voor speculaas met stuntprijs, cola in de korting, de grootverpakking groene thee en de restpartij Robijn. Om over de agressie bij de statiegeldautomaat nog maar te zwijgen.

Lees de volledige column.

Instagram
Volg me op:
Must Read
Delen:
Facebook
LinkedIn
Pinterest
X

Wat ik met hondjes heb, hebben sommige van mijn vriendinnen met paarden. Zou er een internationale hondenshow plaatsvinden in Amsterdam, dan was ik er als de kippen bij. Net zoals zij warm lopen voor Jumping Amsterdam 2025, waarbij de RAI Amsterdam opnieuw tot het bruisende hart van de internationale paardensport. Bij dit evenement komen internationale toppers uit de paardensport samen met de unieke sfeer van onze stad. Een lang weekend dat je als paardenliefhebbers niet wilt missen. Jumping Amsterdam vindt plaats van 23 tot en met 26 januari 2025 en de laatste kaarten zijn nu nog verkrijgbaar.

Tijdens Jumping Amsterdam 2025 kunnen bezoekers genieten van bijzondere sportmomenten, waaronder de FEI Dressage World Cup™ presented by VriendenLoterij en de Longines FEI Jumping World Cup™ presented by EuroParcs. De beste ruiters en amazones van over de hele wereld zullen de arena betreden voor prestaties waarbij harmonie tussen paard en ruiter centraal staat.

Het  programma van het vierdaagse evenement ziet er als volgt uit:

Donderdag 23 januari: Nationale springruiters openen de piste, gevolgd door internationale talenten in de U25-klasse. Dressuurliefhebbers kunnen genieten van een openbare training van wereldbekercombinaties en de finale van de Subli Competitie.

Vrijdag 24 januari: De FEI Dressage World Cup™ begint, en de dag eindigt met springrubrieken en een bruisend feest.

Zaterdag 25 januari: De FEI Dressage World Cup™ Grand Prix Freestyle en de prestigieuze Anemone Horse Trucks Grote Prijs van Amsterdam powered by Stoeterij Sterrehof. Het publiek kan actief stemmen voor de Harmony & Fairness Award®, een prijs die de meest harmonieuze combinatie bekroont.

Zondag 26 januari: De Longines FEI Jumping World Cup™ presented by EuroParcs sluit het evenement af met een spannende 12e kwalificatieronde.

Naast topsport biedt Jumping Amsterdam ook entertainment. Het strodorp met meer dan 70 exposanten, culinaire hoogstandjes en het iconische Amsterdamse feest bij Café Bolle Jan zorgen voor een compleet dagje uit. Voor tickets, het volledige programma en uitgebreide informatie over de vernieuwde faciliteiten, bezoek je de officiële website: www.jumpingamsterdam.nl.

Instagram
Volg me op:
Must Read