Delen:
Facebook
LinkedIn
Pinterest
X

Hotspots Marrakech

Op zoek naar dé hotspots van Marrakech? Ik heb mijn favoriete adresjes voor je op een rij gezet. Want met een appartement in de Marokkaanse stad zijn ik en mijn vriend er inmiddels zo ongeveer kind aan huis. Van koffiebarretjes tot luxe restaurants, van betaalbaar en centraal tot super chique en wat verderop gelegen; dit zijn de allerfijnste adresjes in Marrakech, die allemaal absoluut een bezoekje waard zijn.

Riad Sakkan, Marrakech

Zou ik ooit dromen van een eigen riad in Marrakech, dan zou ik er één in de huisstijl van riad Sakkan uittekenen. Zet hier één voet over de drempel en je wilt nooit-meer-naar-huis. Sa-kan betekent dan ook zoiets als ‘huis’/’thuis’, een plek om je goed te voelen. En daar doen ze bij riad (hotel) Sakkan alles aan. Sakkan ligt in het, ik zou willen zeggen, arty deel van de medina – de wijk Mousassine (op slechts vijf minuten lopen van Djema el-Fna). Je vindt hier meerdere art gallery’s en trendy pop-up stores op het gebied van fashion en interieur. En dan sta je dus opeens in een enorme, prachtige riad, zoals je ze kent uit de Marrakech koffietafelboeken. Er bevinden zich twee patio’s in het historische gebouw, dat in 2019 volledig werd gerenoveerd tot Riad Sakkan. Eén met een vijverpartij de ander met een verwarmd zwembad omringd door zwart witte tegels en mosterdgele ligbedden. Van de bovenste gewelven tot beneden is er een weelderige plantengroei en de vele goudkleurige details geven je hier een extra gevoel van luxe. Alle authentieke elementen in het gebouw zijn behouden en geven de enorme charme van het gebouw weer. Ook op de rooftop met olijfgroene ligbedden, linnen parasols en zwart/wit gestreepte kussens klopt alles tot in de puntjes en heb je een geweldig uitzicht over de medina. In het restaurantgedeelte, waar plek is voor 50 gasten, laten we ons neerploffen in de heerlijke kussens van het lounge gedeelte, terwijl heaters (het is nog wat fris deze aprilavonden) tafellampjes en lange linnen gordijnen voor extra sfeer zorgen. Na een rondleiding langs de verschillende verdiepingen met in totaal 12 kamers en plek voor 26 gasten, de relaxzone, de bibliotheek, het zonneterras met verwarmd zwembad en ook hier enkele loslopende schildpadden, worden we welkom geheten door Tom en Veerle, de oprichters van Sakkan, afkomstig uit Antwerpen. Ze vertellen hoe ze vielen voor de stad Marrakech, hoe ze hun hotel from scratch hebben vormgegeven en over hun uitbreidingsplannen voor de komende jaren (er komt een extra riad bij!). Marrakech groeit enorm, dat is aan alles te merken, en Sakkan groeit met haar mee. Een aanwinst voor de stad! Meer foto’s van mijn bezoek aan Sakkan vind je hier.

Riad Sakkan Marrakech
43 Rue Sidi el Yamani
Marrakesh 40000
Morocco
@riadsakkan
riadsakkan.com

The Oberoi, Marrakech

Wanneer je The Oberoi in Marrakech hebt bezocht, weet je hoe het voelt om als een royal te reizen. Op zo’n twintig minuten rijden vanuit de stad ligt dit 5 sterren hotel aan de Route de Ouarzazate. The perfect escape vanuit het altijd hectische centrum van Marrakech. The Oberoi is stevig omheind, je zou er zo aan voorbij rijden als je niet beter wist. Maar eenmaal door de beveiligde ingang ontvouwt zich een duizend-en-een-nacht-sprookje… Een enorm waterbassin met in het midden een brandend vuur vormt een spectaculaire entree, voordat je dit enorme hotel betreedt. Ik wil paleis zeggen, de bouwstijl van het hotel is ook geïnspireerd door eeuwenoude Marokkaanse paleizen. De bouw van de binnenplaats van het hotel is geïnspireerd door de Ben Youssef Madrasa school in de medina van de stad, maar dan groter en indrukwekkender. De enorme open binnenplaats heeft de meest prachtige architectonische elementen, zowel Marokkaans als Andalusisch, zo vertelt manager Taha ons tijdens ons bezoek. Maar ook de rest van het enorme, twee verdiepingen tellende complex blijkt zo ongeveer met de hand vervaardigd. The Oberoi liet ruim 200 van de beste Marokkaanse ambachtslieden werken aan het handgesneden cederhout, het gips- en tegelwerk. Dit is Marrakech at it’s finest. Alsof we nog niet volledig omver zijn geblazen door het hotel en zijn waterbassins, laat Taha ons ook nog even de meest luxe suite van het hotel zien (te huren voor zo’n twee a drie duizend euro per nacht). Groter dan menig Amsterdams appartement met een enorme marmeren badkamer, uitzicht op de ‘grand canal’ van The Oberoi (en als je geluk hebt zie je ook nog het Atlasgebergte in de verte) inclusief eigen rooftop zwembad. Als geld geen issue is, is dit waar je wilt overnachten. En dan hebben we het nog niet gehad over de mystieke tuinen en de daartussen gelegen privé-villa’s. Het hoofdgebouw is namelijk omringd door 11 hectare aan sprookjesachtige tuinen vol olijf- en citrusboomgaarden. Daartussen bevinden zich paden, waterbassin, fonteinen, loopbruggen en dus enkele villa’s voorzien van alle mogelijke luxe. Bij mooi weer kun je hier onder de olijfbomen in alle privacy picknicken. Wie in een van de villa’s verblijft, kan bovendien per buggy eten van één van de drie hotelrestaurants laten bezorgen. Voor wie volledige rust en privacy zoekt; A-listers en royals, stel ik me zo voor. Voor fine dining kun je terecht bij het recent geopende Indiase restaurant Rivayat, waar Michel sterrenchef Rohit Ghai het ene na het andere bijzondere gerecht uitserveert in de prachtige binnenplaats. Waan je een royal voor een dag(verblijf aan het zwembad), een date night, een nacht of langer. Wat een majestueuze plek om te hebben bezocht. Meer foto’s van mijn bezoek aan The Oberoi vind je hier.

The Oberoi Marrakech
Route de Ouarzazate,
Marrakech 40000
Morocco
@theoberoimarrakech

The Oberoi

La Sultana Marrakech hotspot

La Sultana, Marrakech

Niet te missen in de medina is de prachtige riad La Sultana. Hier kom je voor de betoverende spa, de luxe suites, diverse picture perfect zwembaden en het enorme dakterras Bahia met restaurant La table du souk. Hier aten we tajine with a view aan de groen betegelde tafeltjes diep weggezakt in de groen gewoven kussens. Tajine met groentes uit de eigen gaarden van La Sultana in de lagoon van Oualidia, waar overigens nog een tweede La Sultana hotel gevestigd is. Bereid met zoveel mogelijk ingrediënten uit de omgeving; saffraan uit Taliouine, zout uit Zerradoune, komijn uit Alnif en Argan uit Souss. Oftewel de meest pure ingrediënten voor een relaxte lunch, hartje medina. Leuk weetje: er worden op dit dakterras, dat maar liefst 2000m2 beslaat, ook kooklessen gegeven. De prachtige patio’s van La Sultana zijn handgemaakt door lokale ambachtslieden. Het rooftop terras geeft je een geweldig uitzicht over de stad en het hotel ligt dicht bij enkele historische highlights zoals het koninklijk paleis, het Bahia paleis, de Saaditombes en, uiteraard, de Medina (opgenomen in Unesco’s Werelderfgoedlijst). Hier een keer logeren? La Sultana heeft 28 kamers en suites, elk in een geheel eigen stijl en is met name populair onder stelletjes. Bekijk meer foto’s van mijn bezoek aan La Sultana.

La Sultana Marrakech
403 Rue de la Kasbah
Marrakech 40000
Morocco
@lasultanamarrakechofficiel
lasultanahotels.com/marrakech

El Fenn Marrakech

El Fenn, Marrakech

El Fenn in Marrakech stond al een tijdje in mijn ‘opgeslagen’ mapje op Instagram tussen allerlei andere knappe hotspots. Hoog tijd om deze bijzondere plek te gaan ontdekken. Op woensdagmiddag streken we na een bumpy ride kris kras door de stad neer in deze oase van rust midden in de medina. Ik wist dat El Fenn een prachtige plek was om te dineren en logeren, maar deze riad overtrof al mijn verwachtingen. El Fenn blijkt een boutique hotel bestaande uit dertien verschillende riads in de medina met maar liefst 41 compleet verschillend gestylede kamers en suites. Er zijn tal van binnenplaatsen, elk in hun geheel eigen stijl. Het hotel telt drie zwembaden, twee restaurants, twee cocktail bars een spa en zelfs een enorme eigen shop vol art objecten (El Fenn betekent letterlijk ‘kunst/schoonheid’), boeken, kleding en sieraden om je aan te vergapen. Manager Karim ontvangt ons en leidt ons langs de mooiste plekken; een mauvekleurige suite (zonder tv maar met enorme badkamer, want: hier kom je voor je rust), de bijzondere turquoise ‘Vogue’ kamer met vloeren van leer, waar ooit een spectaculaire shoot werd gehouden, de merging citrusboom waaraan zowel sinaasappels als citroenen groeien, de familie schildpad, die vrij rondloopt op de binnenplaats, de riadkat en haar verkering, zijn eigen – zeer fotogenieke – werkplek. Maar ook de eigen ingang voor de mensen die niet bij El Fenn logeren, maar wel van de enorme rooftop (1300 vierkante meter) komen genieten. We nemen plaats op de roodgekleurde ligbedden (met uitzicht op la Koutoubia) en genieten van het uitgebreide lunchmenu van de dag. Salades, garnalen, kipspiesjes, artisjok, quiche, couscous met noten en vruchten inclusief een witte wijn van het huis. We zakken steeds verder in de rode kussens. De tijd lijkt hier echt even stil te staan en van de drukte van de medina is niets maar dan ook niets te merken. El Fenn voelt, zoals het bedoeld is – De twee oorspronkelijke eigenaren waren helemaal niet van plan een hotel te openen. Ze zochten enkel een vakantiewoning in Marrakesh -, daadwerkelijk aan als een home away from home. Met authenticiteit, gemeenschap en duurzaamheid als pijlers is het met recht één van de mooiste en fijnste plekken in de stad. Van mij voor op joúw must visit Marrakech lijstje. Bekijk de rest van de foto’s van mijn bezoek aan El Fenn.

El Fenn Marrakech
2 Derb Moulay Abdullah Ben Hezzian
Marrakech 40000
Morocco
@elfennmarrakech
El-fenn.com

La Trattoria Marrakesh

La Trattoria, Marrakech

Al ben je nog zo vaak in Marrakech geweest, in deze stad blijf je hidden gems ontdekken. Zoals restaurant La Trattoria gelegen in de nieuwe(re) wijk van de stad Gueliz. Op de meest onverwachte plek, in een ogenschijnlijk doodgewoon straatje, gaan hier opeens de deuren open naar een duizend-en-één-nacht experience. Een parel, waarvan je nooit had durven vermoeden dat ‘ie achter die deuren verscholen lag. In Nederland had ik online al ongeveer een week van tevoren een reservering gemaakt en dat bleek niet voor niets. Office Manager Fatima Zahra had ons de beste plekjes toebedeeld. De dame die ons ontving, leidde ons door een lobby met dik beklede, lage stoeltjes richting het restaurant, waar onze monden open vielen van de droomachtige setting. Een zwembad omringd met gedekte tafeltjes met daarboven honderden sprookjesachtige lampen. Romantischer wordt het niet. We zitten aan de kop van het zwembad. Vier je hier je huwelijksdiner, dan is dít de plek zijn waar de love birds zitten. De kaart is, zoals La Trattoria al doet vermoeden, volledig Italiaans met gerechten als Melanzane Alla Parmigiana, Salmone alla Griglia en Fettuccine con Gamberi e Zucchine. Er had van mij gerust ook een groente tajine of kip couscous tussen mogen staan, maar dit restaurant lijkt op te toeristen te mikken en daarvan horen we er veel om ons heen, uit alle windrichtingen. Nadat we onze hoofdgerechten en cocktails op hebben, besluiten we dat we nog helemaal niet weg willen. We strijken neer in de riante tuin aan de straatkant van het restaurant voor thee en een wijntje. Ook hier zit je heerlijk en is het sfeervol verlicht. We plukken een boek uit de ‘lobby’ en nemen plaats in één van de knusse, rieten bankjes. Hakjes uit, kaarsje erbij, voor we het weten zijn we uren verder. Rond middernacht gaan we terug naar huis, naar ‘onze wijk’ Bouakaz. Moroccan date night voor in de boeken! Binnenkort een keer naar Marrakesh? Zet La Trattoria maar op je hotspot lijstje, want deze plek wil je zeker een keer gezien hebben. Bekijk de rest van de foto’s van mijn bezoek aan La Trattoria.

La Trattoria Marrakech
179 Rue Mohammed el Beqal
Marrakech 40000
Morocco
@latrattoriamarrakech
La Trattoria

Kabana Rooftop, Marrakech

Hartje medina vind je één van de meest trendy rooftop restaurants van Marrakech: Kabana. Hier kom je voor een hapje, een drankje, een gezellige uitgelaten sfeer, een knappe huisstijl en verschillende live optredens/ DJ’s in het weekend. Reserveren is handig, want het kan druk zijn bij deze toeristische bar. Eenmaal toegelaten op de begane grond, betreed je het restaurant via een trap langs een wand vol foto’s van beroemdheden die ooit bij Kabana waren. Boven word je fashionable ontvangen door het personeel gekleed in Kabana pakjes in de stijl van het modemerk Casablanca. De tafels (er is zowel een binnen als een buitengedeelte) zijn sfeervol gedekt, er hangen gezellige lampjes en je hebt hier een goed uitzicht op de medina. Geniet hier van zowel het mediterrane menu van chef Luisma Naranjo uit Ibiza als de sushi kaart. Kabana rooftop is niet typisch Marokkaans, maar wel een fijne go to plek voor wanneer je net uren door de medina hebt gestruind, toe bent aan een drankje en zeker wilt weten dat jij en je gezelschap lekker eten.

Kabana Rooftop Marrakech
Kissariat Ben Khaled R’Mila
1 Rue Fatima Zahra
Marrakech 4000
Morocco
@kabana.marrakech

kabana-marrakech.com
Nomad Marrakech hotspot

Nomad, Marrakech

Wie Marrakech voor het eerst bezoekt, is beslist in één van de bekendste drie hotspots middenin de medina geweest. Le Jardin, Nomad en Café des Espices zijn namelijk niet te missen wanneer je het centrum in gaat en zijn ook op de socials breed vertegenwoordigd. Ze hebben alle drie dezelfde eigenaren, maar elk een heel eigen, unieke stijl. Le Jardin staat bekend om zijn groene tegeltjes, Café des Espices om zijn rieten stoeltjes, parasols en strohoeden. Nomad staat in mijn herinnering opgeslagen onder zwart/wit betegelde tafeltjes en een ’twin rooftop’ met fantastisch uitzicht. We bezochten Nomad in april, dus we hadden helaas een koele avond te pakken. Net te fris eigenlijk voor de rooftop (beneden in de smalle steegjes van de medina was het een stuk warmer), maar we wilden de view van de medina by night niet missen. Bovendien waren ze bij Nomad voorbereid. We kregen dikke, zwarte djellaba’s aangereikt, waardoor het even later leek of we op Hogwarts waren beland tussen allemaal tovenaren in opleiding. Maar hoe leuk is dit als alternatief op ons Hollandse dekentje?! Ik bestel een vegetarische couscous met extra pompoen en wortel (het menu is rijk aan groentegerechten), mijn vriend probeert de Nomad burger. Ze schenken bij Nomad geen alcoholische dranken, dus we gaan aan de (hoge) thee om het extra knus te maken. Op een warme dag is de experience hier natuurlijk totaal anders. Dan zit je hier in zomerse pakjes aan verfrissende drankjes en is dat koele briesje precies perfect om het vol te houden in de hitte van de stad. Nomad is met recht één van de bekendste hotspots van Marrakech (zorg dat je hier op tijd reserveert, want ze zitten alle dagen vól). En met de twee zusjes erbij heb je zo meteen drie nieuwe must visit plekken in de medina. Ik zeg: opslaan voor later! Bekijk meer foto’s van mijn bezoek aan Nomad.

Nomad Marrakech
@nomadmarrakech
1, Derb Aarjane
Marrakech Medina 

Le Jardin
@lejadinmarrakech
32 Souk Sidi Abdelaziz
Marrakech Medina

Café des Epices
@cafedesepices
75 Rahba Lakdima
Marrakech Medina

Nobu Marrakech hotspot

Nobu, Marrakech

De stadsmuur van de medina zo ver het oog reikt met palmbomen, la Koutoubia en daarachter weer het Atlasgebergte; we hadden geen beter uitzicht kunnen krijgen op het rooftop restaurant van Nobu in Marrakech. Als je het over betoverende views hebt… daar waar historie en erfgoed hedendaagse flair ontmoeten. De rooftop van het Nobu hotel, dat in 2023 opende, heeft een 360 graden uitzicht en bestaat uit een cirkelvormig zwembad, een terras met loungebedden en een bargedeelte (inclusief sushi bar). Bovendien zijn er optredens van internationale DJ’s, maar ook lokale artiesten. Terwijl de zon langzaam onder gaat, worden we getrakteerd op verschillende optredens van Afrikaanse dansers, die zich langs de tafels en het zwembad bewegen. We bestellen onze eerste cocktails en vragen Nobu manager en tevens artiest/influencer Tarik Artiba naar zijn favoriete gerechten van de Mediterrane meets Marokkaanse menukaart. Mijn Frozen Mangue (cocktail) steekt enigszins af tegen mijn Tajine de Coquelet, maar hier op het dakterras komen die twee werelden prima samen. Juist hier. Het is eind april, dus nog wat fris, maar ook in Marrakech zijn ze voorbereid op koelere avonden. Met heaters en dekentjes zitten we er in de bankjes bij de bar op de begane grond even later warmpjes bij. Nobu bevalt ons wel. Het is er een komen en gaan van goedgeklede, internationale gasten (goede FYI voor de fashion lovers: er zit een Louis Vuitton store pal naast de ingang van Nobu). Enkele slapen in het Nobu hotel zelf, maar de beigekleurige, Marrakech taxi’s rijden ook af en aan (en dat op een dinsdag!). Uiteraard kende ik Nobu van de vele A-listers die er in onder meer Los Angeles dineren en logeren, maar dit keer zaten we er zelf. Het Nobu Hotel in Marrakech is perfect gelegen in de chique ‘Gouden Driehoek’, op slechts een steenworp afstand van het charmante, historische hart van de stad, de souks, de levendige medina en het Djema el-Fna-plein. Er zijn 71 suites, 3 zwembaden, een spa, een fitnesscentrum en dan is er ook nog het Nobu restaurant binnen met een geweldige Japanse keuken, waar ze Black Cod Miso, Rock Shrimp Tempura en Yellowtail Sashimi met Jalapeño serveren. Wie luxe en moderne vibes zoekt (ik pik een Harbour Club sfeertje op), maar toch ook echt het broeierige van de stad Marrakech wil voelen, is hier aan het juiste adres. Een must visit en ook echt een aanrader voor stelletjes / date night! Bekijk de rest van mijn foto’s van mijn bezoek aan Nobu Marrakech.

Nobu Hotel Marrakech
Av. Echouhada et Rue du Temple
Hivernage, Marrakech, 40000
Morocco
@nobumarrakech
Marrakech.nobuhotels.com

Thirty5ive, Marrakech

Nog één speciale Marrakesh must visit: coffee house & art gallery Thirty5ive. Hier kom je voor misschien wel de beste koffie van de stad, maar ook voor art, cultuur en lekkere muziek (Thirthy5ive heeft een fijne set eigen playlists op Spotify). Leuk weetje: eigenaar Simo Zbiri had voordat hij deze koffiebar opende verschillende restaurants in Amsterdam (Oost), kent 020 daardoor op z’n duimpje en heeft een hoop dezelfde personen in zijn kennissenkring als ik. Je begrijpt, ik moést even een pitstop maken bij deze moderne hotspot. Cosy & classy (huisstijl on point), voor koffieliefhebbers en creatievelingen. Voor op het (must visit) Marrakech lijstje.

Thirty5ive, Marrakech
thirty5ive.com
@thirty5ive_marrakech
3 Rue el Imam Malik
Marrakech 40000
Morocco

Must visit in Marrakech

Omdat er ook voor mij nog altijd nieuwe plekken te ontdekken zijn in Marrakech heb ook ik nog een must visit lijstje, dat ik graag met je deel. Voor ons opkomende Marrakech bezoek heb ik de volgende hotspots alvast opgeslagen. We gaan ze één voor één af, totdat we de hele stad uitgespeeld hebben (en dan beginnen we weer van voor af aan).

Riads in Marrakech

Riad Berbere Marrakech

Riad 1112 Marrakech

Le Riad NayaNour Marrakech

Riad BE Marrakech

Le Riad Yasmine Marrakech

Riad LeSaadien Marrakech

Riad Brummell Marrakech

Riad L’atelier Marrakech

Riad Najah Marrakech

BÔ Riad Boutique Hotel Rooftop & Spa

Riad Kitula Marrakech

Riad Goloboy Marrakech

Riad of the Moon

Riad Nyla

Luxe resorts & hotels in Marrakech

La Mamounia Marrakech

Selman Marrakech

Fairmont Royal Palm Marrakech

Mandarin Oriental Marrakech

Beldi Country Club Marrakech

Royal Mansour Marrakech

Bars & restaurants in Marrakech

Folk Marrakech

L’Mida Rooftop Marrakech

Atay Cafe Rooftop Marrakech

Dar Cherifa Marrakech

Dardar Rooftop Marrakech

Les Jardins du Lotus Marrakech

Le Bistro Arabe Marrakech

La Table du Riad Marrakech

Social club Marrakech

PSC Marrakech

Excursies in de omgeving van Marrakech

Bezoek Ourika Valley

Overnacht in de Agafay woestijn

 

 

Delen:
Facebook
LinkedIn
Pinterest
X


Ganni heeft onlangs een gloednieuwe eigen store geopend aan de P.C. Hooftstraat in Amsterdam. Het Scandinavische modemerk brengt daarmee haar Copenhagen designs en erfgoed naar de meest luxe winkelstraat van ons land. Het is de derde Ganni store in Nederland.

Ganni x Sustainability
Ganni is behalve edgy, street en classy tevens verantwoord en duurzaam bezig. Zo heeft het label in 2024 haar absolute koolstofuitstoot met 24% verminderd ten opzichte van 2021. Hiermee is Ganni halverwege haar doelstelling van 50% reductie in 2027 is. Een belangrijke bijdrage hieraan komt van de 28% daling in productemissies door het uitfaseren van nieuw leer. Het gebruik van innovatieve duurzame materialen is daarnaast uitgebreid van één naar vijf verschillende stoffen, de zogeheten ‘Fabrics of the Future’ binnen de commerciële collecties. Vier Ganni-leveranciers in Portugal en Italië produceren inmiddels kleding met zonne-energie. Op humanitair vlak betaalt 63% van de leveranciers een leefbaar loon. Intern werken er bij Ganni 23 medewerkers binnen de ‘Carbon Squad’ aan klimaatkennis en samenwerking. De Carbon Squad bestrijkt zestien interne teams en is uitgegroeid tot een leer- en inspiratieplatform dat kennis over klimaatactie en decarbonisatie bevordert, betrokkenheid stimuleert en samenwerking aanwakkert. Go Ganni!

Adres
GANNI P.C. HOOFTSTRAAT
P.C. Hooftstraat 105H
1071 BR Amsterdam

Openingstijden 
Maandag 11.00u – 18.00u
Dinsdag tot zaterdag 10.00u – 18.00u 
Zondag 12.00u – 18.00u

Beeld: Ganni.com

Delen:
Facebook
LinkedIn
Pinterest
X
Creatie van Iris van Herpen

Wat hebben de gele regenjas, de Bretonse streep en de visserstrui met elkaar gemeen? Ze zijn allemaal voortgekomen uit de maritieme cultuur en vormen al decennialang een blijvende inspiratiebron voor ontwerpers wereldwijd. Van Chanel tot Jean Paul Gaultier en van streetwear tot haute couture: de invloeden van de zee en het leven op het water zijn in vele garderobes terug te vinden.

Maritieme ontwerpen
Genoeg reden om eens wat dieper te duiken in die (onder)waterwereld. En wel met de fashion expo Oceanista. Vanaf 10 oktober 2025 steekt de expositie van wal in Het Scheepvaartmuseum in Amsterdam: een veelzijdige modetentoonstelling die het maritieme verleden, het modebeeld van nu en de duurzame toekomst van kleding op meeslepende wijze met elkaar verbindt. Oceanista neemt bezoekers mee langs maritiem geïnspireerde ontwerpen van internationale grootheden als Chanel, Maison Margiela, Versace, Jean Paul Gaultier, Thom Browne, Balmain, Off-White/Virgil Abloh en Moncler, én van Nederlandse ontwerpers die naam maken met duurzame en uitgesproken ontwerpen. Denk aan Iris van Herpen, Duran Lantink, Botter, Martan, Camiel Fortgens, Niño Divino  (Darwin Winklaar) en Yousra Razine Mahrah.

Creatie van Jean Paul Gaultier

Schonere planeet
De tentoonstelling toont in negen uiteenlopende thema’s hoe de maritieme wereld haar stempel drukt op mode in materialen, silhouetten en prints en laat zien hoe ontwerpers deze invloeden gebruiken om onderwerpen als duurzaamheid, erfgoed en identiteit voor het voetlicht te brengen. Daarbij biedt Oceanista ruimte aan een breder maatschappelijk gesprek: over wat duurzame mode eigenlijk is, en hoe we onze behoefte aan expressie kunnen verenigen met een schonere planeet.

Oceanista Atelier
Bijzonder binnen de tentoonstelling is het Oceanista Atelier, ontwikkeld in samenwerking met studenten van de opleiding Basismedewerker Fashion van het ROC Amsterdam. Hier ligt de focus op slow fashion: het ontwerpen van tijdloze, herstelbare kleding met een minimale ecologische voetafdruk. Studenten tonen eigen ontwerpen en geven tutorials over traditionele handwerktechnieken. Bezoekers kunnen zelf hun eigen duurzame kledingstuk schetsen. Dus neem je beste fashion buddy mee op sleeptouw en laat je aankomende herfst onderdompelen in deze mode expositie.

Oceanista
10 oktober 2025 tot en met 12 april 2026 
Het Scheepvaartmuseum in Amsterdam

 

Delen:
Facebook
LinkedIn
Pinterest
X

TikToxic, mijn nieuwste column over telefoonzombies en social mediaverslavingen staat vanaf vandaag voor je klaar.

Mij pakken ze niet
Het resultaat? Ik heb mijn schermtijd terug weten te brengen naar minder dan een uur per dag. Dat is dus ínclusief Thuisbezorgd, Vinted, Spotify, Tikkies (weet je nog?), snelle Slack berichten naar collega’s, hartjes over en weer naar mijn liefde en een dagelijkse dosis schattige mopshondfilmpjes. Ik kan het iedereen van harte aanbevelen. Wat een verademing. Wie me écht nodig heeft, klimt wel in de telefoon. Verder hoef ik niet van minuut tot minuut te weten welke tas nu weer de it-bag is of wat de hotspot van het moment is.

Hele generatie verneukt
Heel fijn natuurlijk dat ik bij mezelf op tijd (nouja..) aan de noodrem heb getrokken, maar het ene probleem is nog niet opgelost of het volgende dient zich alweer aan. Namelijk: mijn elfjarige dochtertje als belichaming van de nieuwe generatie telefoon- en social mediaverslaafden. Arjen Lubach wijdde er onlangs een volledig item aan: kinderen, sociale media & smartphones en hoe die hele generatie mogelijk wordt verneukt (Arjens woorden). Het neemt namelijk dramatische vormen aan. Kids krijgen én veel vroeger een telefoon plus het algoritme is vele malen verslavingsgevoeliger. Zeven van de tien jongeren in Nederland komen daardoor in de problemen. Kids hebben wel de impuls, maar nog niet de impulscontrole, zeggen experts. Zie je dochter van elf dan maar eens te behouden voor toxic Tiktoks(iks) en Instagram reels waar niets real aan is.

Zorgwekkende cijfers
Mocht je je afvragen hoe schrijnend die schermtijden zijn: er zitten tieners vijftien uur per dag op hun telefoon. Dat schreeuwt om een digitale detox! Na de uitzending zag ik opeens alle ellende voor mijn eigen ogen opnieuw afspelen; jonge Tess, maar dan in de multiplier. Ik besloot eens naar de schermtijd van mijn eigen kind te kijken. Ze heeft sinds twee jaar haar eigen telefoon en ik betrap haar nooit op eindeloos en doelloos scrollen. Maar dit vroeg om een dubbel check. Na wat tegensputteren, kreeg ik haar toestel in handen. Schermtijd: vijfeneenhalf uur. Aiii. Zorgwekkend, maarr wél precies het landelijk gemiddelde. Da’s dan toch wel weer knap…

Lees de volledige column.

Delen:
Facebook
LinkedIn
Pinterest
X

Je kijkt naar een zeldzame foto van mij en mijn dochter onlangs geschoten tijdens een even in Amsterdam-West. Want individueel komen we hier thuis dan misschien om in de kiekjes en selfies (ja vooral Billie spant de kroon met haar beeldige voorkomen), écht samen poseren we niet vaak. De reden waarom ik vol verbazing kan kijken naar veel grotere families, die dat jaarlijks wél voor elkaar krijgen, Kardashian-style. Gelukkig ben ik niet de enige die ‘kampt’ met een familiefotoschaarste. Het schijnt dat 64% van alle moeder baalt dat ze zelf amper op foto’s staat. En als ze op de foto staan, dan vaak half of net met hun ogen dicht, zo blijkt uit een onderzoek van Greetz. Werk aan de winkel dus en al helemaal nu Moederdag in aantocht is.

Klein gebaar, grote impact
Want niets leuker dan voor moederdag iets persoonlijks krijgen, zoals een zelfgemaakte tekening, een persoonlijke kaart met een lieve tekst of foto. Dat is in ieder geval wat de moms in de vragenlijst aangaven. Één op de 5 moeders geeft aan wel eens een cadeau te hebben gekregen waar ze stiekem niet zo blij mee was. Ikzelf zou niet vies zijn van een kekke designerbril, mijn lievelings Tom Ford geur (Ombre Leather) of een massagebon, maar hey.. wie het kleine niet eert. En een klein oprecht gebaar maakt toch nog altijd de meeste indruk.

Spontaan gekiekt
Gezien worden, dat is wat telt. Daarom doet Greetz een oproep moeders dit jaar letterlijk meer in the picture te zetten. Deze Moederdag mag het moment zijn waarin moeders niet achter, maar vóór de camera staan. Geen geposeerde foto’s, maar beelden van de echte, ongefilterde momenten: terwijl ze voorleest, lacht om haar eigen jokes of die typische blik heeft. Juist die spontane momenten vragen erom vastgelegd te worden. Fashion ondernemer Moïse Trustfull en haar moeder, presentatrice Quinty Trustfull, gaven alvast het goede voorbeeld op social. Moïse deelt hoe haar moeder het liefst vastgelegd wordt en moedigt anderen aan om hun moeder(figuur) dit jaar op een persoonlijke, eerlijke manier in beeld te brengen. 

Maximaal gepersonaliseerd
Geen held in tekstjes? Met een AI teksthulptool heb je die lieve boodschap zo gedrukt. In je eigen handschrift is zelfs een optie, of met een lief audiobericht, een sticker, bos bloemen of doos chocolade. Ik zeg: dit kan niet meer mis gaan deze Moederdag.

Bovenste foto: Ilsoo van Dijk
Delen:
Facebook
LinkedIn
Pinterest
X


In de fietsfile
Ik werk sinds kort een paar dagen een paar dagen in de week op een kantoor. Een super chic kantoor mag ik wel zeggen, hartje Pijp. Dat is vanuit mij zo’n 25 minuten fietsen, dus een paar ochtenden in de week begeef ik me zowaar – voor het eerst in mijn werkende leven – in de ochtendspits. Dat is in die vijftien jaar dat ik vanuit mijn home office opereerde dus nog nooit voorgekomen. Ik kon mijn afspraken altijd lekker laat inplannen en sjeesde in de daluren de stad door. Maar nu, nu de drukte in Amsterdam groter is dan ooit en 020 compleet opengebroken ligt, sta ik tijdens het ochtendgloren dus in fietsfiles.

Overprikkelde start
Een bijzondere gewaarwording. Op mijn route van huis naar kantoor wordt de gekte elke vijf minuten een tikkie erger met z’n hoogtepunt zo rond het Museumplein. Adem in adem uit, want je wordt zo voor je klep gereden door duo’s op fatbikes en moeders met volgeladen elektrische bakfietsen. Wat me nog enigszins zen houdt tijdens deze fietstochtjes zijn de hondjes die ik onderweg spot. Je moet het toch ook een beetje leuk maken voor jezelf en je weet hoe ver mijn liefde voor honden gaat. Honden die in Amsterdam-Zuid in groepjes worden uitgelaten, hondjes in fietsmandjes, loslopende honden en kleine schatjes in speciale hondenbuggy’s. Allemaal fantastisch en ik plof er nét iets minder overprikkeld door achter mijn bureau.

Wel zo handig
Nu is dat fietsen natuurlijk hartstikke leuk en aardig op zonnige dagen. Ik zie nog eens wat van de stad en het houdt me fit. Maar wanneer het met bakken uit de hemel komt of wanneer ik op één dag drie keer de hele stad door moet voor afspraken, zou ik af en toe ook wel een klein autootje willen. Zo één waarmee ik me perfect door alle drukte kan manoeuvreren. Eén waar ik ’s ochtends uitgerust op kantoor kan verschijnen en ’s middags ook nog eens stijlvol bij fashion events kan aankomen. Een auto waarin ik mijn dochtertje naar toneel kan taxi-en, met Billie naar het Amsterdamse Bos kan scheuren. Een waarmee ik naar mijn vriendinnen in Haarlem en Almere kan en waarmee ik af en toe bij de familie in Brabant kan langswippen. Eén wagen ruim genoeg om nog eens een weekend mee weg te gaan, maar die ik óók moeiteloos kan inparkeren. En groen als we zijn, natuurlijk tevens graag een uitstootvrij elektrisch exemplaar passend binnen de plannen van de gemeente. Ik zie het wel zitten, mijn tour de Amsterdam in een elektrische smart auto. Volledig opgeladen de deur uit en nog steeds opgeladen (en zonder kleerscheuren) ergens aankomen. Dat ga ik ff manifesteren.

Carpool karaoke, frietjes en snelladers
Wordt mijn garage ook nog eens benut en wordt mijn leven er langzaam maar zeker wat meer ‘grown up’ ingericht. Ik kijk nu al uit naar de carpool karaoke sessies tijdens roadtrips naar het strand met af en toe een kleine pitstop op een plek waar Franse frietjes en snelladers heel toevallig samenkomen. smart thinkin’ ha?

 

 

Delen:
Facebook
LinkedIn
Pinterest
X

De zonnebrillentrends van 2025 zijn weer lekker uitgesproken. Als het aan mij ligt, mag een zonnebril dan ook echt statement making zijn. Een goede bril is als de kers op de taart; hij kan een plain Jane look veranderen in een showstopper. Bovendien geeft een snel brilletje je te allen tijden een coolness update en kan ‘ie bijzonder goed van pas komen na een kort nachtje of wanneer je niet in the mood bent om echt contact te maken met de buitenwereld. Voordelen alom dus en dan hebben we het nog niet eens gehad om het ware doel van de zonnebril tijdens zonovergoten dagen. Kortom: ik vind een designer bril de investering helemaal waard. Meestal gok ik qua trends ook wel in de juiste richting. Voor nu is dat die van grote, aviatorachtige montuurtjes. Ik bewaar mijn brillen overigens als een soort collector’s items. Wanneer bepaalde modellen even uit de mode zijn geraakt, berg ik ze op tot de fashion cyclus weer rond is, de zonnebrillentrends van vroeger zich herhalen en we weer van voor af aan kunnen beginnen. Dit jaar op mijn wishlist: big & bold sunnies van mijn favoriete fashion brands van het moment; Tom Ford, Loewe, Prada en Bottega Veneta. Allemaal groot, dus top voor bij mijn ‘brillenhoofd’, en passend bij mijn zonnebrillenmotto: Go big or go home! Hieronder mijn top 4 zonnebrillentrends voor spring/summer 2025.

 

Bottega Veneta Drop Aviator sunglasses
Ik paste deze zonnebril op Schiphol, maar kocht ‘m niet en heb nog altijd spijt. Inmiddels is ‘ie bijna overal uitverkocht en lopen internationale sterren (Miley Cyrus deze week nog) ermee weg. Het leuke is dat de gouden ‘balletjes’ die achter je oor vandaan piepen lijken op een soort oorbellen. Right up my alley. Ik blijf er gewoon nog een tijdje op azen..

Loewe Paula’s Dive In Mask Acetate Sunglasses
Er is deze maand een nieuwe versie met spiegelende glazen van deze zonnebril verschenen in de nieuwe Ibiza collectie, maar ik blijf deze kleurstelling het mooist vinden. Een tortoise montuur met lichtblauwe glazen; zó stijlvol. De bril heeft een hoog UP-gehalte (weet je wel dat oude mannetje met die bril uit de Pixar x Disney film?), maar dat maakt ‘m nu juist zo tof.

Prada Runway Sunglasses
Deze Prada zonnebril viel me gelijk op bij de spring/summer modeshow voor 2025. Hij is niet voor niets vernoemd naar de runway.. Prada introduceerde ‘m in Milaan dan ook als shawlvariant; de twee-in-één shawl meets zonnebril, de wrap around sunnies, waar ik eerder over schreef. Voor wie dat iets te uitgesproken vond, is deze bril wellicht een optie. Je ziet meteen dat het Prada 2025 is. Een ware statement maker; groot en lekker gek. Precies waar ik van houd.

Tom Ford Bronson FT1044 – 52S
Direct toen Rihanna met deze zonnebril werd gespot, wist ik: dit is helemaal mijn smaak. Ruim een jaar later heb ik deze Tom Ford zonnebril echter nog steeds niet bemachtigd. Blijft ‘ie voor altijd op mijn wishlist of maak ik deze zomer de blits met deze rozekleurige Bronson?

Sunny side up
Wat wordt deze zomer jouw go to snelle planga?