Na mijn aankondiging van afgelopen week was het vandaag D-day.
Mijn lange staart (zie foto) ben ik kwijt, mijn wilde haren nog lang niet!
Stay tuned voor het eindresultaat…
Foto: Tessted
Na mijn aankondiging van afgelopen week was het vandaag D-day.
Mijn lange staart (zie foto) ben ik kwijt, mijn wilde haren nog lang niet!
Stay tuned voor het eindresultaat…
Foto: Tessted
Mijn nieuwste Telegraaf column staat voor je klaar. Over mijn moeilijke relatie met Amsterdamse stadskappers, die voor elke scheet een giga toeslag rekenen en steeds minder service bieden..
Geflasht door mijn vaste kapper. Ik weet niet waar ik het aan heb verdiend. Maar waar ik binnenkwam voor een kleine touch up sta ik anderhalf uur later en €229,- lichter weer buiten. In de stromende regen, terwijl ik net een niet ingecalculeerde, dubbele toeslag heb moeten aftikken omdat mijn haar niet alleen droog, maar volgens de kapper ook ’met volume’ is geföhnd. Ik slik en reken af. Mijn beloning voor het feit dat ik als trouwe klant al drie jaar elke zes weken trouw in zijn stoel kom zitten..
Ik had meteen aan het begin nog duidelijk gevraagd wat ik kwijt zou zijn aan mijn onderhoudsbeurt, maar kapper K. had me een ontwijkend antwoord gegeven. „Oeh dat moet ik even in het systeem bekijken en opnieuw berekenen. Dat ligt er maar net aan hoe de kleur pakt”, had hij gezegd om er vervolgens niet meer op terug te komen.
Mond vol tanden
Eenmaal bij de kassa waren de kostenposten opeens echter heel helder en deed K. ze haarfijn uit te doeken: „Ik moet wel een toeslag rekenen voor de extra folies onderin, ik heb meer toner gebruikt omdat je lang haar hebt en voor het in model föhnen komt er vijfendertig euro bij.” Stond ik dan met mijn mond vol tanden.
Verregende coupe
Een grensoverschijdende tweehonderdnegenentwintig Euro; weet je wat ik daar allemaal voor leuks mee kan doen? En hoe hard ik daarvoor moet werken? Het ergst van alles was dat het pijpenstelen regende, waardoor dat hele drogen in luttele seconden teniet werd gedaan. Ik had gezien de regen aanvankelijk ook bedankt voor de uitgebreide föhnsessie maar K. had ’m „al geblokt in zijn agenda”, dus ik zou ervoor dokken ook.
Bepaald geen hoogtepunt
Met zeiknat haar stond ik bij mijn fiets te koken van woede. Ik voelde me zó bedonderd (maar heb te weinig haar op mijn tanden om voor mezelf op te komen). Ik kwam slechts voor een paar highlights, maar deze kappersessie was allesbehalve een hoogtepunt. Ik was beroofd op klaarlichte dag.
Geen normale column dit keer, maar een verhaal, een column XL zou je kunnen zeggen.
Gepubliceerd in Vrouw magazine én op Telegraaf.nl.
Over verbroken vriendschappen.
Girls trip gone wrong…
We zagen elkaar al lang niet meer zo vaak als vroeger, toen we met z’n vijven in Amsterdam woonden, maar om de drie maanden kwamen we bij elkaar en hadden we het leuk. Ik en mijn vier (inmiddels ex) vriendinnen Chloe, Samantha, Dounia en Alicia. Totdat we besloten een weekendje naar Madrid te gaan..
Het begon zo leuk
We waren al zo’n tien jaar bevriend. Vanaf het moment dat we met z’n allen naast onze studie bij restaurant De Loft gingen werken. Onze karakters hadden weliswaar niet verder uit elkaar kunnen liggen, de zaak bracht ons samen en ook buiten werktijd spraken we geregeld af. Uitgaan was onze gezamenlijke interesse en op het terras met elkaar over het leven (lees: mannen) speculeren hielden we daarnaast altijd bijzonder goed vol.
Nieuwe formule
Studies werden afgerond en De Loft maakte plaats voor serieuze banen. We zagen elkaar niet meer standaard op het werk en ook de spontane kletssessies werden lastiger in te plannen. De fulltime jobs vereisten focus en nieuwe partners claimden hun één-op-één tijd. De wilde nachten stappen maakten plaats voor eenvoudige etentjes.
Uitgewaaid
Na een tijd verhuisden de eerste meiden de stad uit. Chloe vertrok naar Haarlem, Samantha naar Almere. Zo maar even bij elkaar langs wippen was er niet meer bij. De agenda’s moesten voortaan vroegtijdig worden getrokken, maar samenkomen zouden we. Zelfs toen ook Alicia en Dounia het Amsterdamse verruilden voor respectievelijk Leiden en Hilversum en allebei hun eerste kindje kregen. Zo’n vier keer per jaar waren ‘De Loft girls’ herenigd.
Even alleen met de meiden
“Moeten we niet een keer met z’n allen weg?”, stelde kersverse mama Dounia op een avond voor. “We zien elkaar altijd maar zo kort en ik wil er wel even tussenuit. Gewoon met de meiden, een keer zonder baby.” Eigenlijk helemaal niet zo’n slecht idee, vond ook de rest. De herfst was net begonnen en we konden mooi nog even goedkoop ergens heen.
Mini-vakantie in Madrid
Het werd Madrid, drie dagen, twee nachten. Eind oktober vlogen we naar de zon. Vamos! Het bleek nog schitterend weer in Spanje; 26 graden bij aankomst. Dit zouden drie heerlijke dagen worden, een soort mini-vakantie. Alle vijf waren we dolenthousiast. Niemand kende de stad nog echt, dus we hadden mooi de tijd om Madrid te gaan ontdekken.
Toch geen eigen kamer
Aan de Gran Via had ik een boutique hotel gevonden en drie betaalbare kamers geboekt. Met z’n vijven zou er eentje alleen slapen en gezien ik de moeilijkste slaper ben, hoopte ik dat de meiden mij mijn rust gunden. Maar helaas, Dounia claimde de kamer nog voor ik met mijn trolley uit de lift van de derde verdieping was gerold. Vooruit. Opfrissen en de stad in, dan maar?
Verkenningstocht gestaakt
Drie kwartier later was iedereen omgekleed en klaar om te gaan. Ik had in de tussentijd al even wat trekpleisters in de buurt gegoogeld. Een paar blokken van ons hotel vandaan zat Hanso café, een tentje met de lekkerste wafels van de stad. Iets verderop het hysterisch kleurrijke en daardoor bijzonder Instagramwaardige restaurant Bestial By Rosi. Als we nog even doorliepen, kwamen we bovendien in het prachtige Parque del Buen Retiro. “Ik heb mega dorst. Ik ga echt niet eerst nog een kwartier lopen”, riep Samantha direct. Zonde. Maar ik bond snel in. Die spots kwamen later wel. We stapten het hotel uit en begonnen aan een zonovergoten wandeling. Echter nog geen tweehonderd meter verderop was het al gedaan met de verkenningstocht. Bij de eerste beste, extreem toeristische toko, Casa Gonzalez, ploften Samantha, Chloe en Dounia in de smoezeliger kussens van de veel te lage rieten stoelen. Alleen Alicia bleef nog een beetje vertwijfeld bij mij staan. Ze had net als ik nog wel iéts langer willen lopen, maar de groepsdruk won, dus ook Alicia ging zitten. Bon, ik moest maar niet al te dwars liggen. Het was warm en iedereen had dorst. De eerste kan Sangria was dan ook in no-time leeg. Maar denk maar niet dat één van de vier meiden na die dorstlesser in beweging kwam. “Hola otra sangría por favor”, tetterde Chloe in haar steenkolen Spaans. De tweede kan werd besteld, gefrituurde gamba’s en patatas bravas volgden. Leuk en aardig dat drankje bij Casa Gonzalez, maar dit ging alles behalve Speedy.
Lees het hele verhaal.
Het artikel is binnen een paar dagen ruim 200 duizend keer gelezen. Dat smaakt naar meer!
Het Franse Jacquemus is de afgelopen jaren uitgegroeid tot absolute fashion favorite, en de publiekslieveling keerde deze week terug (na uitstapjes met shows in onder meer Versailles en Capri) op het programma van de Paris Fashion Week. De collectie met klokrokken, wespentailles en ballonmouwen is er één om hebberig van te worden. Kom maar door met die hoge kragen, brede leren riemen, langgerekte clutches, stippenprints en wit op wit (op wit).
Er staat weer een kakelverse Telegraaf column voor je klaar. Dit keer over zelfliefde.
‘Meer zelfliefde’, ‘Zelfliefde is de nieuwe relatiestatus’, ‘Het mooiste wat je kunt worden, is jezelf’, ‘Houden van jezelf is de eerste stap naar geluk’; de mantra’s staan op onze capuchontruien, koffiemokken en slaapkamerposters. Alles draait om zelfliefde tegenwoordig. Selena Gomez, Ariane Grande en Dua Lipa brachten er nummers over uit. ‘Houden van mij’, zingt Froukje, ‘Jij mag er wezen, kijk naar jezelf’, zingt Nienke Plas.
Zelfliefde is zó populair dat het met recht een modewoord is, een zogeheten buzzwoord. Alleen op Instagram heeft de hashtag #zelfliefde al miljoenen hits. Als we maar van onszelf houden, komt alles in het leven wel op zijn pootjes terecht…
Pittig prijskaartje
Jezelf regelmatig een compliment geven, jezelf leren accepteren en goed voor jezelf zorgen zijn onder meer sleutels naar een gelukkig leven. Maar als we de Gen Z influencers moeten geloven, zit zelfliefde tegelijkertijd in peperdure skincare routines, je nagels laten lakken onder het genot van een alcoholvrije Martini (zojuist in mijn mail), een prijzig abonnement bij Soho en een retraite op Ibiza. Extreme luxe, die je jezelf alleen gunt als je écht van jezelf houdt. ‘Omdat je het waard bent’, de eeuwenoude marketingspreuk. Maar stiekem zijn het natuurlijke torenhoge kostenposten, die zogenaamd je onzekerheid gaan fixen. De ultieme vercommercialisering van #zelfliefde, als je het mij vraagt.
Zelfliefde is voor narcisten
Tuurlijk, we mogen allemaal wel wat blijer met onszelf zijn, maar of dit de manier is, vraag ik me af. Bovendien: wie wil er nu zó op zichzelf gefocust zijn? Is zo erg met jezelf bezig zijn niet veel te egocentrisch, narcistisch zelfs? Ja, voor jezelf kiezen essentieel is in het leven. Maar waarom naar binnen keren en op zoek gaan naar gevoelens (voor jezelf), die er misschien niet eens zijn, als je je hart ook kunt uitstorten op je trouwe viervoeter? Nee, ik zie het helemaal anders. Als je maar een hond hebt om van te houden, dán valt alles wel op zijn plek.
De nieuwste Baum und Pferdgarten collectie luistert naar de titel ‘Office Olympics’ en is een dynamische mix van geklede kantoorlooks en sportieve energie. De stijlen komen samen in een moderne professionele garderobe voor lente/zomer 2025. Denk aan T-shirts geïnspireerd door American football, polo shirts met sportieve logo’s en vesten met kleurrijke strepen in de mix met pailletten, franjes en doorschijnende stoffen. Ik zie mezelf hierin het voorjaar wel inluiden. Hieronder een glimp van mijn favoriete looks uit de nieuwe collectie van Baum und Pferdgarten, die dit jaar hun 25-jarig jubileum vieren.
Op zoek naar dé hotspots van Marrakech? Ik heb mijn favoriete adresjes voor je op een rij gezet. Want met een appartement in de Marokkaanse stad zijn ik en mijn vriend er inmiddels zo ongeveer kind aan huis. Van koffiebarretjes tot luxe restaurants, van betaalbaar en centraal tot super chique en wat verderop gelegen; dit zijn de allerfijnste adresjes in Marrakech, die allemaal absoluut een bezoekje waard zijn.
Riad Sakkan, Marrakech
Zou ik ooit dromen van een eigen riad in Marrakech, dan zou ik er één in de huisstijl van riad Sakkan uittekenen. Zet hier één voet over de drempel en je wilt nooit-meer-naar-huis. Sa-kan betekent dan ook zoiets als ‘huis’/’thuis’, een plek om je goed te voelen. En daar doen ze bij riad (hotel) Sakkan alles aan. Sakkan ligt in het, ik zou willen zeggen, arty deel van de medina – de wijk Mousassine (op slechts vijf minuten lopen van Djema el-Fna). Je vindt hier meerdere art gallery’s en trendy pop-up stores op het gebied van fashion en interieur. En dan sta je dus opeens in een enorme, prachtige riad, zoals je ze kent uit de Marrakech koffietafelboeken. Er bevinden zich twee patio’s in het historische gebouw, dat in 2019 volledig werd gerenoveerd tot Riad Sakkan. Eén met een vijverpartij de ander met een verwarmd zwembad omringd door zwart witte tegels en mosterdgele ligbedden. Van de bovenste gewelven tot beneden is er een weelderige plantengroei en de vele goudkleurige details geven je hier een extra gevoel van luxe. Alle authentieke elementen in het gebouw zijn behouden en geven de enorme charme van het gebouw weer. Ook op de rooftop met olijfgroene ligbedden, linnen parasols en zwart/wit gestreepte kussens klopt alles tot in de puntjes en heb je een geweldig uitzicht over de medina. In het restaurantgedeelte, waar plek is voor 50 gasten, laten we ons neerploffen in de heerlijke kussens van het lounge gedeelte, terwijl heaters (het is nog wat fris deze aprilavonden) tafellampjes en lange linnen gordijnen voor extra sfeer zorgen. Na een rondleiding langs de verschillende verdiepingen met in totaal 12 kamers en plek voor 26 gasten, de relaxzone, de bibliotheek, het zonneterras met verwarmd zwembad en ook hier enkele loslopende schildpadden, worden we welkom geheten door Tom en Veerle, de oprichters van Sakkan, afkomstig uit Antwerpen. Ze vertellen hoe ze vielen voor de stad Marrakech, hoe ze hun hotel from scratch hebben vormgegeven en over hun uitbreidingsplannen voor de komende jaren (er komt een extra riad bij!). Marrakech groeit enorm, dat is aan alles te merken, en Sakkan groeit met haar mee. Een aanwinst voor de stad! Meer foto’s van mijn bezoek aan Sakkan vind je hier.
Riad Sakkan Marrakech
43 Rue Sidi el Yamani
Marrakesh 40000
Morocco
@riadsakkan
riadsakkan.com
The Oberoi, Marrakech
Wanneer je The Oberoi in Marrakech hebt bezocht, weet je hoe het voelt om als een royal te reizen. Op zo’n twintig minuten rijden vanuit de stad ligt dit 5 sterren hotel aan de Route de Ouarzazate. The perfect escape vanuit het altijd hectische centrum van Marrakech. The Oberoi is stevig omheind, je zou er zo aan voorbij rijden als je niet beter wist. Maar eenmaal door de beveiligde ingang ontvouwt zich een duizend-en-een-nacht-sprookje… Een enorm waterbassin met in het midden een brandend vuur vormt een spectaculaire entree, voordat je dit enorme hotel betreedt. Ik wil paleis zeggen, de bouwstijl van het hotel is ook geïnspireerd door eeuwenoude Marokkaanse paleizen. De bouw van de binnenplaats van het hotel is geïnspireerd door de Ben Youssef Madrasa school in de medina van de stad, maar dan groter en indrukwekkender. De enorme open binnenplaats heeft de meest prachtige architectonische elementen, zowel Marokkaans als Andalusisch, zo vertelt manager Taha ons tijdens ons bezoek. Maar ook de rest van het enorme, twee verdiepingen tellende complex blijkt zo ongeveer met de hand vervaardigd. The Oberoi liet ruim 200 van de beste Marokkaanse ambachtslieden werken aan het handgesneden cederhout, het gips- en tegelwerk. Dit is Marrakech at it’s finest. Alsof we nog niet volledig omver zijn geblazen door het hotel en zijn waterbassins, laat Taha ons ook nog even de meest luxe suite van het hotel zien (te huren voor zo’n twee a drie duizend euro per nacht). Groter dan menig Amsterdams appartement met een enorme marmeren badkamer, uitzicht op de ‘grand canal’ van The Oberoi (en als je geluk hebt zie je ook nog het Atlasgebergte in de verte) inclusief eigen rooftop zwembad. Als geld geen issue is, is dit waar je wilt overnachten. En dan hebben we het nog niet gehad over de mystieke tuinen en de daartussen gelegen privé-villa’s. Het hoofdgebouw is namelijk omringd door 11 hectare aan sprookjesachtige tuinen vol olijf- en citrusboomgaarden. Daartussen bevinden zich paden, waterbassin, fonteinen, loopbruggen en dus enkele villa’s voorzien van alle mogelijke luxe. Bij mooi weer kun je hier onder de olijfbomen in alle privacy picknicken. Wie in een van de villa’s verblijft, kan bovendien per buggy eten van één van de drie hotelrestaurants laten bezorgen. Voor wie volledige rust en privacy zoekt; A-listers en royals, stel ik me zo voor. Voor fine dining kun je terecht bij het recent geopende Indiase restaurant Rivayat, waar Michel sterrenchef Rohit Ghai het ene na het andere bijzondere gerecht uitserveert in de prachtige binnenplaats. Waan je een royal voor een dag(verblijf aan het zwembad), een date night, een nacht of langer. Wat een majestueuze plek om te hebben bezocht. Meer foto’s van mijn bezoek aan The Oberoi vind je hier.
The Oberoi Marrakech
Route de Ouarzazate,
Marrakech 40000
Morocco
@theoberoimarrakech
The Oberoi
La Sultana, Marrakech
Niet te missen in de medina is de prachtige riad La Sultana. Hier kom je voor de betoverende spa, de luxe suites, diverse picture perfect zwembaden en het enorme dakterras Bahia met restaurant La table du souk. Hier aten we tajine with a view aan de groen betegelde tafeltjes diep weggezakt in de groen gewoven kussens. Tajine met groentes uit de eigen gaarden van La Sultana in de lagoon van Oualidia, waar overigens nog een tweede La Sultana hotel gevestigd is. Bereid met zoveel mogelijk ingrediënten uit de omgeving; saffraan uit Taliouine, zout uit Zerradoune, komijn uit Alnif en Argan uit Souss. Oftewel de meest pure ingrediënten voor een relaxte lunch, hartje medina. Leuk weetje: er worden op dit dakterras, dat maar liefst 2000m2 beslaat, ook kooklessen gegeven. De prachtige patio’s van La Sultana zijn handgemaakt door lokale ambachtslieden. Het rooftop terras geeft je een geweldig uitzicht over de stad en het hotel ligt dicht bij enkele historische highlights zoals het koninklijk paleis, het Bahia paleis, de Saaditombes en, uiteraard, de Medina (opgenomen in Unesco’s Werelderfgoedlijst). Hier een keer logeren? La Sultana heeft 28 kamers en suites, elk in een geheel eigen stijl en is met name populair onder stelletjes. Bekijk meer foto’s van mijn bezoek aan La Sultana.
La Sultana Marrakech
403 Rue de la Kasbah
Marrakech 40000
Morocco
@lasultanamarrakechofficiel
lasultanahotels.com/marrakech
El Fenn, Marrakech
El Fenn in Marrakech stond al een tijdje in mijn ‘opgeslagen’ mapje op Instagram tussen allerlei andere knappe hotspots. Hoog tijd om deze bijzondere plek te gaan ontdekken. Op woensdagmiddag streken we na een bumpy ride kris kras door de stad neer in deze oase van rust midden in de medina. Ik wist dat El Fenn een prachtige plek was om te dineren en logeren, maar deze riad overtrof al mijn verwachtingen. El Fenn blijkt een boutique hotel bestaande uit dertien verschillende riads in de medina met maar liefst 41 compleet verschillend gestylede kamers en suites. Er zijn tal van binnenplaatsen, elk in hun geheel eigen stijl. Het hotel telt drie zwembaden, twee restaurants, twee cocktail bars een spa en zelfs een enorme eigen shop vol art objecten (El Fenn betekent letterlijk ‘kunst/schoonheid’), boeken, kleding en sieraden om je aan te vergapen. Manager Karim ontvangt ons en leidt ons langs de mooiste plekken; een mauvekleurige suite (zonder tv maar met enorme badkamer, want: hier kom je voor je rust), de bijzondere turquoise ‘Vogue’ kamer met vloeren van leer, waar ooit een spectaculaire shoot werd gehouden, de merging citrusboom waaraan zowel sinaasappels als citroenen groeien, de familie schildpad, die vrij rondloopt op de binnenplaats, de riadkat en haar verkering, zijn eigen – zeer fotogenieke – werkplek. Maar ook de eigen ingang voor de mensen die niet bij El Fenn logeren, maar wel van de enorme rooftop (1300 vierkante meter) komen genieten. We nemen plaats op de roodgekleurde ligbedden (met uitzicht op la Koutoubia) en genieten van het uitgebreide lunchmenu van de dag. Salades, garnalen, kipspiesjes, artisjok, quiche, couscous met noten en vruchten inclusief een witte wijn van het huis. We zakken steeds verder in de rode kussens. De tijd lijkt hier echt even stil te staan en van de drukte van de medina is niets maar dan ook niets te merken. El Fenn voelt, zoals het bedoeld is – De twee oorspronkelijke eigenaren waren helemaal niet van plan een hotel te openen. Ze zochten enkel een vakantiewoning in Marrakesh -, daadwerkelijk aan als een home away from home. Met authenticiteit, gemeenschap en duurzaamheid als pijlers is het met recht één van de mooiste en fijnste plekken in de stad. Van mij voor op joúw must visit Marrakech lijstje. Bekijk de rest van de foto’s van mijn bezoek aan El Fenn.
El Fenn Marrakech
2 Derb Moulay Abdullah Ben Hezzian
Marrakech 40000
Morocco
@elfennmarrakech
El-fenn.com
La Trattoria, Marrakech
Al ben je nog zo vaak in Marrakech geweest, in deze stad blijf je hidden gems ontdekken. Zoals restaurant La Trattoria gelegen in de nieuwe(re) wijk van de stad Gueliz. Op de meest onverwachte plek, in een ogenschijnlijk doodgewoon straatje, gaan hier opeens de deuren open naar een duizend-en-één-nacht experience. Een parel, waarvan je nooit had durven vermoeden dat ‘ie achter die deuren verscholen lag. In Nederland had ik online al ongeveer een week van tevoren een reservering gemaakt en dat bleek niet voor niets. Office Manager Fatima Zahra had ons de beste plekjes toebedeeld. De dame die ons ontving, leidde ons door een lobby met dik beklede, lage stoeltjes richting het restaurant, waar onze monden open vielen van de droomachtige setting. Een zwembad omringd met gedekte tafeltjes met daarboven honderden sprookjesachtige lampen. Romantischer wordt het niet. We zitten aan de kop van het zwembad. Vier je hier je huwelijksdiner, dan is dít de plek zijn waar de love birds zitten. De kaart is, zoals La Trattoria al doet vermoeden, volledig Italiaans met gerechten als Melanzane Alla Parmigiana, Salmone alla Griglia en Fettuccine con Gamberi e Zucchine. Er had van mij gerust ook een groente tajine of kip couscous tussen mogen staan, maar dit restaurant lijkt op te toeristen te mikken en daarvan horen we er veel om ons heen, uit alle windrichtingen. Nadat we onze hoofdgerechten en cocktails op hebben, besluiten we dat we nog helemaal niet weg willen. We strijken neer in de riante tuin aan de straatkant van het restaurant voor thee en een wijntje. Ook hier zit je heerlijk en is het sfeervol verlicht. We plukken een boek uit de ‘lobby’ en nemen plaats in één van de knusse, rieten bankjes. Hakjes uit, kaarsje erbij, voor we het weten zijn we uren verder. Rond middernacht gaan we terug naar huis, naar ‘onze wijk’ Bouakaz. Moroccan date night voor in de boeken! Binnenkort een keer naar Marrakesh? Zet La Trattoria maar op je hotspot lijstje, want deze plek wil je zeker een keer gezien hebben. Bekijk de rest van de foto’s van mijn bezoek aan La Trattoria.
La Trattoria Marrakech
179 Rue Mohammed el Beqal
Marrakech 40000
Morocco
@latrattoriamarrakech
La Trattoria
Kabana Rooftop, Marrakech
Hartje medina vind je één van de meest trendy rooftop restaurants van Marrakech: Kabana. Hier kom je voor een hapje, een drankje, een gezellige uitgelaten sfeer, een knappe huisstijl en verschillende live optredens/ DJ’s in het weekend. Reserveren is handig, want het kan druk zijn bij deze toeristische bar. Eenmaal toegelaten op de begane grond, betreed je het restaurant via een trap langs een wand vol foto’s van beroemdheden die ooit bij Kabana waren. Boven word je fashionable ontvangen door het personeel gekleed in Kabana pakjes in de stijl van het modemerk Casablanca. De tafels (er is zowel een binnen als een buitengedeelte) zijn sfeervol gedekt, er hangen gezellige lampjes en je hebt hier een goed uitzicht op de medina. Geniet hier van zowel het mediterrane menu van chef Luisma Naranjo uit Ibiza als de sushi kaart. Kabana rooftop is niet typisch Marokkaans, maar wel een fijne go to plek voor wanneer je net uren door de medina hebt gestruind, toe bent aan een drankje en zeker wilt weten dat jij en je gezelschap lekker eten.
Kabana Rooftop Marrakech
Kissariat Ben Khaled R’Mila
1 Rue Fatima Zahra
Marrakech 4000
Morocco
@kabana.marrakech
kabana-marrakech.com
Nomad, Marrakech
Wie Marrakech voor het eerst bezoekt, is beslist in één van de bekendste drie hotspots middenin de medina geweest. Le Jardin, Nomad en Café des Espices zijn namelijk niet te missen wanneer je het centrum in gaat en zijn ook op de socials breed vertegenwoordigd. Ze hebben alle drie dezelfde eigenaren, maar elk een heel eigen, unieke stijl. Le Jardin staat bekend om zijn groene tegeltjes, Café des Espices om zijn rieten stoeltjes, parasols en strohoeden. Nomad staat in mijn herinnering opgeslagen onder zwart/wit betegelde tafeltjes en een ’twin rooftop’ met fantastisch uitzicht. We bezochten Nomad in april, dus we hadden helaas een koele avond te pakken. Net te fris eigenlijk voor de rooftop (beneden in de smalle steegjes van de medina was het een stuk warmer), maar we wilden de view van de medina by night niet missen. Bovendien waren ze bij Nomad voorbereid. We kregen dikke, zwarte djellaba’s aangereikt, waardoor het even later leek of we op Hogwarts waren beland tussen allemaal tovenaren in opleiding. Maar hoe leuk is dit als alternatief op ons Hollandse dekentje?! Ik bestel een vegetarische couscous met extra pompoen en wortel (het menu is rijk aan groentegerechten), mijn vriend probeert de Nomad burger. Ze schenken bij Nomad geen alcoholische dranken, dus we gaan aan de (hoge) thee om het extra knus te maken. Op een warme dag is de experience hier natuurlijk totaal anders. Dan zit je hier in zomerse pakjes aan verfrissende drankjes en is dat koele briesje precies perfect om het vol te houden in de hitte van de stad. Nomad is met recht één van de bekendste hotspots van Marrakech (zorg dat je hier op tijd reserveert, want ze zitten alle dagen vól). En met de twee zusjes erbij heb je zo meteen drie nieuwe must visit plekken in de medina. Ik zeg: opslaan voor later! Bekijk meer foto’s van mijn bezoek aan Nomad.
Nomad Marrakech
@nomadmarrakech
1, Derb Aarjane
Marrakech Medina
Le Jardin
@lejadinmarrakech
32 Souk Sidi Abdelaziz
Marrakech Medina
Café des Epices
@cafedesepices
75 Rahba Lakdima
Marrakech Medina
Nobu, Marrakech
De stadsmuur van de medina zo ver het oog reikt met palmbomen, la Koutoubia en daarachter weer het Atlasgebergte; we hadden geen beter uitzicht kunnen krijgen op het rooftop restaurant van Nobu in Marrakech. Als je het over betoverende views hebt… daar waar historie en erfgoed hedendaagse flair ontmoeten. De rooftop van het Nobu hotel, dat in 2023 opende, heeft een 360 graden uitzicht en bestaat uit een cirkelvormig zwembad, een terras met loungebedden en een bargedeelte (inclusief sushi bar). Bovendien zijn er optredens van internationale DJ’s, maar ook lokale artiesten. Terwijl de zon langzaam onder gaat, worden we getrakteerd op verschillende optredens van Afrikaanse dansers, die zich langs de tafels en het zwembad bewegen. We bestellen onze eerste cocktails en vragen Nobu manager en tevens artiest/influencer Tarik Artiba naar zijn favoriete gerechten van de Mediterrane meets Marokkaanse menukaart. Mijn Frozen Mangue (cocktail) steekt enigszins af tegen mijn Tajine de Coquelet, maar hier op het dakterras komen die twee werelden prima samen. Juist hier. Het is eind april, dus nog wat fris, maar ook in Marrakech zijn ze voorbereid op koelere avonden. Met heaters en dekentjes zitten we er in de bankjes bij de bar op de begane grond even later warmpjes bij. Nobu bevalt ons wel. Het is er een komen en gaan van goedgeklede, internationale gasten (goede FYI voor de fashion lovers: er zit een Louis Vuitton store pal naast de ingang van Nobu). Enkele slapen in het Nobu hotel zelf, maar de beigekleurige, Marrakech taxi’s rijden ook af en aan (en dat op een dinsdag!). Uiteraard kende ik Nobu van de vele A-listers die er in onder meer Los Angeles dineren en logeren, maar dit keer zaten we er zelf. Het Nobu Hotel in Marrakech is perfect gelegen in de chique ‘Gouden Driehoek’, op slechts een steenworp afstand van het charmante, historische hart van de stad, de souks, de levendige medina en het Djema el-Fna-plein. Er zijn 71 suites, 3 zwembaden, een spa, een fitnesscentrum en dan is er ook nog het Nobu restaurant binnen met een geweldige Japanse keuken, waar ze Black Cod Miso, Rock Shrimp Tempura en Yellowtail Sashimi met Jalapeño serveren. Wie luxe en moderne vibes zoekt (ik pik een Harbour Club sfeertje op), maar toch ook echt het broeierige van de stad Marrakech wil voelen, is hier aan het juiste adres. Een must visit en ook echt een aanrader voor stelletjes / date night! Bekijk de rest van mijn foto’s van mijn bezoek aan Nobu Marrakech.
Nobu Hotel Marrakech
Av. Echouhada et Rue du Temple
Hivernage, Marrakech, 40000
Morocco
@nobumarrakech
Marrakech.nobuhotels.com
Thirty5ive, Marrakech
Nog één speciale Marrakesh must visit: coffee house & art gallery Thirty5ive. Hier kom je voor misschien wel de beste koffie van de stad, maar ook voor art, cultuur en lekkere muziek (Thirthy5ive heeft een fijne set eigen playlists op Spotify). Leuk weetje: eigenaar Simo Zbiri had voordat hij deze koffiebar opende verschillende restaurants in Amsterdam (Oost), kent 020 daardoor op z’n duimpje en heeft een hoop dezelfde personen in zijn kennissenkring als ik. Je begrijpt, ik moést even een pitstop maken bij deze moderne hotspot. Cosy & classy (huisstijl on point), voor koffieliefhebbers en creatievelingen. Voor op het (must visit) Marrakech lijstje.
Thirty5ive, Marrakech
thirty5ive.com
@thirty5ive_marrakech
3 Rue el Imam Malik
Marrakech 40000
Morocco
Omdat er ook voor mij nog altijd nieuwe plekken te ontdekken zijn in Marrakech heb ook ik nog een must visit lijstje, dat ik graag met je deel. Voor ons opkomende Marrakech bezoek heb ik de volgende hotspots alvast opgeslagen. We gaan ze één voor één af, totdat we de hele stad uitgespeeld hebben (en dan beginnen we weer van voor af aan).
BÔ Riad Boutique Hotel Rooftop & Spa
Les Jardins du Lotus Marrakech
Bezoek Ourika Valley
Overnacht in de Agafay woestijn