Dinsdagavond hees ik mezelf in een offwhite glitterjurk en stapte ik op mijn gouden hakjes naar de uitreiking van Harper’s Bazaar’s Women of the Year Awards. De ceremonie werd dit keer gehouden in de Kleine Komedie, het oudste theater van Amsterdam (gebouwd in 1786). De zaal zat tjokvol goed geklede (de dresscode was Black Tie) succesvolle, ondernemende dames, waarvan er zes met een award naar huis gingen. De grote winnaar van dit jaar: Gerda Lenten Havertong, zangeres, presentatrice, verhalenverteller en oprichter van Stichting Wiesje voor dementerende ouderen (en natuurlijk kennen we haar allemaal van Sesamstraat). Zij nam, samen met haar dochter en kleindochter de Harper’s Bazaar Lancaster Monaco Woman of the Year award in ontvangst en siert de cover van de nieuwste Harper’s Bazaar editie (vanaf 19 november in de winkel). Gerda ontving een staande ovatie vanuit de zaal.
Thema: humaniteit
Ieder jaar brengt Harper’s Bazaar met de Women of the Year Awards een hommage aan vrouwen die andere vrouwen inspireren groots te dromen. Niet alleen in Nederland, ook in landen als het Verenigd Koninkrijk en Spanje is dit initiatief een jaarlijks terugkerend hoogtepunt. Leidend bij de selectie van Women of the Year is een wisselend, actueel thema. Dit jaar was dat ‘humaniteit’. Bepalend voor de keuze van de winnaars was de manier waarop deze vrouwen hun dromen gestalte gaven: hoe zij, ieder op hun eigen manier, uitblonken in medemenselijkheid.
De winnaars
Van de dertien genomineerde dames vielen er zes in de prijzen. De over vijf winnaars op een rij:
- De Rising Star Award, bedoeld voor een veelbelovende vrouw die haar eigen weg kiest en anderen stimuleert om datzelfde te doen, ging naar transvrouw Alejandra Ortiz.
- De Oeuvre Award, bedoeld voor een vrouw met veerkracht en een behoorlijke staat van dienst, ging naar Herna Verhagen, de binnenkort vertrekkende CEO van PostNL.
- De Dyson Pioneer Award, bedoeld voor een vrouw die bereid is horizons te verbreden en nieuwe wegen in te slaan, ging naar universitair hoofddocent en klassiek pianist Cynthia Liem.
- De Award International, bedoeld voor een rolmodel buiten onze landsgrenzen, ging naar NOS-correspondent Nasrah Habiballah.
- De Publieksprijs, toegekend door de lezers van Harper’s Bazaar, ging naar Annemieke Koster, oprichter van Enschede Textielstad, een industriële weverij die met natuurlijke en lokale garens stoffen maakt voor de mode-en interieurindustrie.
Afterparty
Na de feestelijke uitreiking was het tijd voor de afterparty aan de overkant van de straat bij Hotel L’Europe. Daar stonden de Nederlandse paparazzi en tafels vol Negroni cocktails ons al op te wachten en konden we al die mooie jurken van de andere genodigden eens goed van dichtbij bewonderen. Een feestje met nagenoeg alleen maar vrouwen en absoluut eentje voor in de boeken. Ik maakte er een Instagram Reeltje van. Volgend jaar doe ik ook een gooi naar één van de awards 😉 Thank you Harper’s Bazaar for having me.