Zorgkosten die niet vergoed worden. Tijdens mijn zoektocht naar een fix voor mijn slaaptekort heb ik er oneindig vaak mee te maken gehad. De haptonoom, de osteopaat, de slaapcoach, de psychosomatisch fysiotherapeut, de enegertic healer, de acupuncturist en de hypnotherapeut stuurden stuk voor stuk flinke rekeningen, die voor het grootste gedeelte niet vergoed werden. De ene keer bleek ik enkel recht te hebben op acht behandelingen, een volgende keer ging het om slechts €30,- per behandeling (op een factuur van €150,-), maar in de meeste gevallen was de zorgverlener niet aangesloten bij mijn zorgverzekeraar. Een dure hobby dus dat hele slaapverhaal.
Voor komend jaar, 2022, zijn zorgverzekeraars zo mogelijk nog iets strenger geworden. Iets simpels als fysiotherapie, waarvoor je tegenwoordig geen doorverwijzing van de huisarts meer nodig hebt, wordt door geen enkele verzekeraar meer vergoed in het basispakket.
Heb je om zorgkosten te dekken alleen de verplichte basisverzekering afgesloten? Reken er dan maar niet op dat je kosten voor de fysiotherapeut vergoed gaat krijgen. Vrijwel geen enkele vorm van fysiotherapie zit in het basispakket, en ook in de basisverzekering 2022 is er geen geld voor gereserveerd.
Opmerkelijk, vinden velen. Want kosten voor fysiotherapie, dat zijn nu net kosten die veel mensen maken. Dan zouden deze toch in het basispakket moeten zitten? Daar is de overheid, die de dekking jaarlijks vaststelt, het echter niet mee eens. In de basisverzekering zitten eigenlijk alleen de kostenposten die gemaakt worden voor de meest primaire medische zorg. Zorg die je nodig hebt om zo lang mogelijk gezond en in leven te blijven. Alhoewel dat per persoon kan verschillen, valt fysiotherapie hier meestal niet onder. Geen behandelingen kunnen ondergaan kan vervelend zijn, pijnlijk zelfs, maar niet dodelijk. Om de premie zo laag mogelijk te houden, is de fysiotherapeut dan ook niet opgenomen in de dekking. Heb je alleen een basisverzekering afgesloten, en heb je fysiotherapie nodig? Dan betaal je de kosten dus in vrijwel alle gevallen volledig zelf.
Om te voorkomen dat je na een bezoekje aan de fysiotherapeut zelf de rekening moet betalen, of zelfs niet eens een afspraak kunt maken omdat je de financiële middelen op dat moment niet hebt, kiezen de meeste mensen ervoor om een aanvullende verzekering af te sluiten. Deze dekt naast de fysiotherapeut ook direct een flink aantal andere medische kosten waar je tegenaan kunt lopen.
Ga je een aanvullende zorgverzekering afsluiten, let dan goed op de dekking. Deze kan namelijk per verzekering erg verschillen. Er zijn verzekeraars die maar acht behandelingen fysiotherapie vergoeden, terwijl anderen veel royaler zijn. Kijk goed naar wat je denkt nodig te hebben, en kies het pakket dat daar hebt best bij aansluit. Te ruim verzekerd zijn is niet handig, dan betaal je meer premie dan nodig is. Te laag verzekerd zijn zorgt er echter weer voor dat je voor een deel van de rekeningen zelf op zal draaien.